blog

Omloopsnelheid: benchmark voor voorraadprestatie

carrière & mensen

Omloopsnelheid: benchmark voor voorraadprestatie
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Even met de deur in huis vallen: Weet u hoe hoog de voorraadkosten werkelijk zijn binnen uw bedrijf, en hoe dit zich verhoudt tot de concurrentie?

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 23 oktober 2009.

Regelmatig vragen bedrijven ons om gewapend met de laatste wetenschappelijke inzichten een analyse te maken van hun logistieke proces. De hoge voorraadkosten zijn daarbij vaak een steen des aanstoots, waarbij bovendien niet altijd de juiste producten op voorraad liggen. Logistiek managers verzuchten namelijk vaak dat er ondanks de hoge voorraden weleens stock-outs van cruciale producten zijn, waar natuurlijk niemand blij van wordt. ‘Hoe komen we daar vanaf!?’

 

Een goede start is om de voorraadkosten nader onder de loep te nemen en te vergelijken met die van andere bedrijven en sectoren. Wat we in de praktijk merken, is dat de voorraadkosten vaak nog iets hoger zijn dan de logistiek manager denkt, omdat afgeschreven voorraden financieel niet meer worden meegenomen maar er fysiek nog wel zijn, in een hoek van het magazijn.

Nadat we dit opgehelderd hebben, proberen we een benchmark van de voorraadkosten met andere bedrijven te maken. Dat is nog niet zo gemakkelijk, omdat benchmarkdata moeilijk te verzamelen lijken.

Voorraadgoeroe Paul Durlinger schatte zo’n vijf jaar geleden de waarde van de totale voorraden in Nederland op zo’n € 68 miljard, wat een kleine 10 procent was van de totale omzet van de Nederlandse industrie en handel. Dat kan gebruikt worden als startpunt, maar de voorraadkosten verschillen uiteraard sterk per sector.

 

De Europese branchevereniging ELA laat elke vijf jaar een onderzoek doen naar logistieke prestaties bij Europese multinationals, en daaruit blijkt dat de gemiddelde voorraadhoogte van gereed product met ruim 11 dagen is gedaald van 59 dagen in 1993 naar minder dan 48 dagen nu. Ook de gemiddelde voorraad aan grondstoffen is gedaald van 34 naar 28 dagen. Maar de grootste daling is bereikt in de voorraad halffabrikaten, die van 21 naar 8,5 dag gegaan is. Dat is begrijpelijk, omdat deze geheel door het bedrijf beheerst kan worden via een verbetering van het interne proces. Een kans voor veel bedrijven dus.

In internationale benchmarks wordt vaak de omloopsnelheid van de voorraad gebruikt als maatstaf. Dit is de kostprijs van de omzet gedeeld door de voorraden en is te berekenen uit het jaarverslag. Bij succesvolle consumenten electronicabedrijven als Apple (45,5) en Dell (46,2) lag deze in 2008 erg hoog, maar zij weten dan ook met succes leveranciers de voorraden te laten financieren. Concurrenten als IBM (20,0), Sony (15,4) en Samsung Electronics (14,3) scoorden al een stuk minder, en hebben dus werk te doen. In de meeste sectoren, waarin de goederen een lagere gemiddelde waarde hebben, liggen de omloopsnelheden een stuk lager. Nike had bijvoorbeeld een omloopsnelheid van 4,1, wat een kwartaal aan voorraden betekent. En concurrenten met vrijwel hetzelfde product kunnen behoorlijk erschillen in omloopsnelheid: Coca-Cola had 4,8 en Pepsi Cola 7,6 in 2008. Als u benieuwd bent hoe het voor u en uw concurrenten ligt, kunt u met de jaarverslagen in de hand aan de slag!

Reageer op dit artikel