blog

Kredietcrisis: 1.000 miljard minder voorraad

carrière & mensen

Kredietcrisis: 1.000 miljard minder voorraad
Kredietcrisis consequenties voor voorraadbeheer

Door de kredietcrisis in Amerika is in korte tijd 100 miljard dollar aan vermogen verdampt. Dit moeten banken ergens ook weer terughalen. Voorraadbeheerders kunnen hun borst nat maken.

Door de hypotheekcrisis in Amerika zijn veel grote banken en financiële instellingen danig in de problemen geraakt. Naar ik begrijp, hebben de door de crisis getroffen banken in totaal 100 miljard dollar (!) van hun vermogen zien verdampen. Als financiële leek kan ik me er geen voorstelling van maken, maar dat geld is dus gewoon weg, pffft, verdwenen.

 

Kenners hebben me verzekerd dat dit ook consequenties zal hebben voor voorraadbeheer. De financiële instellingen hebben in Basel afgesproken dat tegenover iedere euro die ze uitlenen minimaal acht cent eigen vermogen moet staan. Samen met nog een aantal andere randvoorwaarden komt dit neer op een daling van de uitleencapaciteit van 1.000 miljard dollar!

 

Waar moeten die financiële instellingen die 1.000 miljard dollar in godsnaam terughalen? Niet in China, verzekerde degene die ik hier laatst over sprak, dat is namelijk een groeimarkt. Nee, dat gaan ze hier terughalen, misschien wel bij u, uit het werkkapitaal opgeslagen in uw voorraden!

 

Het zou me kortom niets verbazen als door deze ontwikkeling voorraadreductie de komende maanden zeer prominent op de agenda van directies zal staan. De vraag zal niet zijn: hoeveel kúnnen de voorraden worden verlaagd, maar hoeveel MOETEN ze worden verlaagd.

 

Voorraadbeheerders gaan dankzij de kredietcrisis interessante tijden tegemoet.

Reageer op dit artikel