blog

Is management informatie rendabel?

carrière & mensen

Vandaag de dag staan veel logistieke ondernemingen onder grote druk: de werkdruk neemt toe en het rendement neemt af. Soms is het onbegrijpelijk dat een charter een leuk rendement maakt met een kilometerprijs die onder de eigen kostprijs ligt.

Bij het analyseren van enkele grote logistieke dienstverleners kwamen schrikbarende conclusies naar boven: het gevoel van ‘een rendabele rit’ van een planner staat steeds verder weg van het echte rendement. Het wegvallen van een kleine opdrachtgever leek bijvoorbeeld van ondergeschikt belang, maar dit was juist de factor die een rondrit rendabel maakte. Of de wachttijden waren langzamerhand opgelopen waardoor het aantal stops (en dus zendingen) daalde, met alle extra kosten van dien. Een ander voorbeeld is een stroom goederen waarbij de opvracht goed betaald werd, maar door het langzaam afnemen van de retourlading het herpositioneren van materiaal tot verlies leidde.

 

Een goed TMS bevat een open database waarbij u met een geïntegreerde of losse rapportgenerator eenvoudig analyses kunt maken. En die analyses heeft u heel hard nodig om vandaag de dag het ‘lek’ in uw operatie te vinden. Veel van de oude TMS-en (die feitelijk veredelde dossiersadministraties zijn) vallen bij dit soort analyses hopeloos door de mand: er is onvoldoende informatie beschikbaar of niet te combineren tot slimme analyses.

 

Nog beter wordt het wanneer de basale rendementsanalyses tijdens het plannen aan de planner getoond worden. Het gevoel over een goede of slechte rit wordt dan direct inzichtelijk en de planner kan, voordat er een kilometer gereden is, nog proberen de rit rendabel te krijgen. Dit laatste is een recente ontwikkeling die de komende jaren een grote vlucht gaat maken. De bedrijven die dit gaan gebruiken zullen een aanzienlijke rendementsverbetering  ontwikkelen ten opzichte van de collega bedrijven. En niet onbelangrijk: voor de planners onderling ontstaat er een ‘game’ om de beste score (=rendement) te realiseren!

Reageer op dit artikel