artikel

‘Een interimklus is bovenal mensenwerk’

carrière & mensen

‘Een interimklus is bovenal mensenwerk’
Wilco Salemink neemt deel aan de BLMC Interim Challenge

De combinatie van menselijkheid, pragmatisme en het stellen van directe vragen is voor Wilco Salemink (50) een manier van werken die hem past, zeker als interimmanager. Salemink rondde recent een interimopdracht af waarin hij verantwoordelijk was voor de optimalisatie van de interne processen van een Bezorggroothandel. Nu is hij bezig met het stroomlijnen van de ketenprocessen bij één van Nederlands’ grootste Intratuin-vestigingen. “Om duidelijkheid te krijgen, moet je vooral veel vragen stellen.”

Salemink heeft zijn interimcarrière in 2014 nieuw leven ingeblazen. In het verleden voerde hij vanuit de Yacht-organisatie al vergelijkbare projecten uit. “Ik verloor mijn baan vorig jaar. Het was voor mij hét moment om weer als interimmanager aan de slag te gaan. Sowieso ben ik altijd al een klusser geweest. Een veranderende omgeving spreekt me aan en daagt me uit. Een footprint kunnen achterlaten na het afronden van een klus geeft veel voldoening.”

Ontbreken van duidelijke logistieke keuzes

Met tevredenheid terugkijken op behaalde resultaten kan Salemink naar eigen zeggen zeker bij zijn vorige interimklus bij een familiebedrijf. Hij kreeg de verantwoording over de bezorgdienst van de groothandel die bestond uit vijf vestigingen. Het bedrijf beschikte ook over enkele winkels en was groeiende. “De interne distributie,  de warehousing en het transport liepen niet zoals het zou moeten lopen. Een schappenplan ontbrak en er werden geen duidelijke logistieke keuzes gemaakt. Gelukkig realiseerden ze zich tijdig dat ze dit niet zelf zouden kunnen aanpakken.”

‘Procesverbetering dankzij structuur en 5S’

Door het stellen van directe vragen en het aansturen op investeringen in IT, heeft het bedrijf stappen vooruit kunnen zetten. “Het sturen op KPI’s is nu ingeburgerd. En door slimmer te werken zijn er bij een bedrijf vaak besparingen te behalen. Wanneer je geen grip hebt op je inkoopprocessen, is er een aanzienlijke kans dat de hoeveelheid voorraad een ongewenst niveau overschrijdt, met bijhorende externe opslag en risico’s op obsoletes tot gevolg. Het reduceren van die opslag bespaart geld, dat je vervolgens kunt investeren in procesverbetering.” Om tot meer structuur te komen in het distributiecentrum, haalde Salemink onder andere 5S uit de kast en creëerde hij meer eigenaarschap op de werkvloer. “Nu kunnen ze zelf verder, op basis van hun eigen ideeën en in een situatie waarin veel zaken een stuk duidelijker zijn dan in de oude werkwijze.”

‘Bewustwording en bereidheid creëren’

In zijn huidige job bij Intratuin in Halsteren is hij verantwoordelijk voor het verbeteren van de supply chain processen. De vestiging is met 190 werknemers één van de grootste van Nederland. “De franchiseorganisatie Intratuin, met daarin diverse zelfstandig ondernemers, is sinds de oprichting enorm gegroeid. Deze opzet geeft de zelfstandig ondernemers de vrijheid om deels zelf te bepalen welke producten hij wil verkopen. Maar sturen op data is lastig, want standaardmodellen ontbreken.” Salemink is gestart met het bepalen van de prioriteiten op basis van gesprekken met stakeholders. “De bewustwording en de bereidheid om zaken anders aan te pakken is er, voor mij is het nu vooral zaak om zoveel mogelijk vragen te stellen en de bevestiging te krijgen dat mijn voorstellen voor optimalisaties  juist zijn.”

‘Hoop op complex vraagstuk tijdens Interim Challenge’

Het interimwerk bevalt Salemink zo goed dat hij zich ook heeft ingeschreven voor de BLMC Interim Challenge. Het aspect uitdaging was daarbij voor hem de belangrijkste reden om aan de wedstrijd deel te nemen. “Het competitiegehalte spreekt me aan. Ik wil wel eens zien hoe goed ik hierin ben. Hoe complexer het vraagstuk, des te beter. Dus kom maar op zou ik zeggen!” Wat hij precies kan verwachten van de Interim Challenge, weet Salemink nog niet. Wel hoopt hij er zijn sterke punt in te kunnen verwerken. “Een interimklus is bovenal mensenwerk. Ik vind het belangrijk om draagvlak te creëren, hoe je dat doet is echt iet wat je moet aanvoelen.”

Meer lezen over de BLMC Interim Challenge? Op Logistiek.nl is er volop aandacht voor.

Reageer op dit artikel