artikel

Nederlandse maakt Grieks transport efficiënter

carrière & mensen

Nederlandse maakt Grieks transport efficiënter

Het transport in Griekenland kan en moet veel efficiënter. De 
Nederlandse Roxane Koutsoloukas wil dat bewerkstelligen door het lanceren van een online vervoersplatform.

Uit: Logistiek Magazine, december 2013

In Nederland zijn nog grote slagen te maken op het gebied van efficiënt vervoeren van goederen. Ruim een derde van de vrachtwagens rijdt leeg rond. In Griekenland is de situatie nog erger. Roxane Koutsoloukas (27) gaat hier verandering in brengen. Koutsoloukas studeerde logistiek aan de Hogeschool van Amsterdam en Business Administration met afstudeerrichting Logistiek aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Na twee jaar gewerkt te hebben als voorraadplanner bij Omron Healthcare vertrok ze in 2011 naar Griekenland, het land van haar vader, om als supply chain manager aan de slag te gaan bij een groot voedingsmiddelenbedrijfj. Ze was onder meer verantwoordelijk voor het voorraadbeheer, productieplanning en het magazijn. In juni zegde ze haar baan op. “Ik wil mezelf constant blijven ontwikkelen.” Sinds kort is ze betrokken bij het project Orange Grove van de Nederlandse ambassade in Griekenland. Het project heeft als doel jonge ondernemers, met name Grieken, perspectief te bieden in Griekenland, zodat kennis behouden blijft. Dit gebeurt door ze een werkplek en masterclasses te geven, en ze worden daarbij begeleid door mentoren uit het bedrijfsleven.

Veel eenmansbedrijven

Ondernemers in de dop konden hun plannen indienen bij de ambassade. Het idee van Koutsoloukas werd goed genoeg bevonden en is een van de vijftien businessplannen die door Orange Grove worden gesteund. Koutsoloukas wil een platform opzetten dat de efficiency van transport vergroot. Nu is het goederenvervoer in Griekenland allesbehalve efficiënt opgezet. “In Griekenland rijdt in vergelijking met Nederland veertig procent meer vrachtwagens leeg rond, stelt Koutsoloukas. Zij baseert zich daarbij op eigen onderzoek. Een belangrijke oorzaak van de inefficiënte inzet van vervoer is het grote aantal eenmansbedrijven; tweederde. “Hierdoor is de transportmarkt niet transparant. Ik wil een platform opzetten zoals Vliegtickets.nl dat vraag en aanbod bij elkaar brengt.”

Voordat ze bij Orange Grove terecht kwam had ze al theoretisch onderzoek gedaan. Ze speelde al langer met dit idee, maar kwam niet verder. “Nu maak ik grote stappen, omdat ik de kans krijg om mijn visie te toetsen bij bedrijven. Ik kan de theorie in de praktijk testen.” Koutsoloukas wil in januari 2014 haar marktonderzoek hebben afgerond om daarna IT-systemen te testen en te ontwikkelen. “Ik zoek nog een partner.” Het platform is in eerste instantie bedoeld voor Griekenland, maar een zelfde opzet voor andere landen sluit ze niet uit.

Roxane Koutsoloukas (27)

De half Griekse en Nederlandse studeerde logistiek aan de Hogeschool van Amsterdam en Business 
Administration met afstudeerrichting Logistiek aan de Vrije Universiteit van 
Amsterdam.

Over vijf jaar

In de toekomst zou ik graag in een supply chain engineer team willen opereren. Ik vind het een uitdaging om verbeterprojecten te draaien. Ook hoop ik bij Orange Grove vanuit andere perspectieven (recht, accounting, financing, marketing) ervaring op te doen, wat van pas zal komen in toekomstige projecten.

In de rubriek #talent ruim baan voor 
studenten, young professionals, wetenschappers en entrepreneurs die een podium verdienen.

Reageer op dit artikel