artikel

Logistiek biedt carrièrekansen, maar sexappeal ontbreekt

carrière & mensen

Logistiek biedt carrièrekansen, maar sexappeal ontbreekt

De logistieke sector biedt in de toekomst volop loopbaankansen voor scholieren, studenten en (zij-)instromers omdat in de sector de komende jaren een grote vervangings- en uitbreidingsvraag wordt verwacht. Volledige commitment van overheid, onderwijs en bedrijfsleven is daarvoor onmisbaar, was de belangrijkste conclusie tijdens de recente Logistieke Dag Limburg in Venlo, waar ook de Human Capital Agenda (HCA) Logistiek Limburg werd gepresenteerd.

Ook bleek tijdens de bijeenkomst dat het sexappeal van de sector een boost kan gebruiken Hoewel er al stevig aan de weg wordt getimmerd, moet het onderwijs beter worden afgestemd op het bedrijfsleven.

HCA met uitvoeringsagenda

Om die verwachte groeiende vraag naar goed personeel te kunnen inspelen, heeft provincie Limburg in nauwe samenwerking met ELC Limburg, bedrijfsleven en onderwijs, de provinciale Human Capital Agenda (HCA) Logistiek Limburg opgesteld met een concreet uitvoeringsprogramma.

Dit programma, dat op de Logistieke Dag Limburg werd gelanceerd, zet vooral in op een zogeheten ‘excellent state of art’ onderwijs, meer kwalitatief hoogstaand personeel, een betere benutting en behoud van logistieke professionals en het op (eu)regionaal niveau versterken en uitbouwen van kennis.

Iedereen moet meedoen

Voor een succesvolle uitrol van het programma zijn alle deelnemende partijen uit overheid, onderwijs en bedrijfsleven even verantwoordelijk. “De Human Capital Agenda wordt pas een succes als iedereen meedoet”, aldus Bert Kersten, PvdA-gedeputeerde van de provincie Limburg. “Daarover ben ik zeer optimistisch.” Als het gaat om samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven loopt de Limburgse logistieke sector landelijk gezien voorop.

Sector kampt met imagoprobleem

De komende jaren wordt dus stevig ingezet op de kwaliteit binnen de sector. Kwaliteit van personeel, maar ook van onder andere. kennis, doorgroeimogelijkheden en arbeidsvoorwaarden. Maar dan kampt de sector nog met een imagoprobleem: over het algemeen wordt de logistiek niet ‘sexy’ bevonden. Vraag een aantal voorbijgangers naar hun beeld bij logistiek en men komt vaak niet verder dan ‘vrachtwagens’ en ‘iets met planning’.

Onterecht, volgens de deelnemers aan de paneldiscussie op de Logistieke Dag Limburg. “Zodra je uitlegt wat het inhoudt, vinden mensen het al een stuk interessanter”, vertelde Hessel Meijer, vierdejaars student Logistiek aan de Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek in Venlo. “Logistiek is zoveel meer dan alleen vrachtwagens. Het is heel breed, er zit internationale uitdaging in en je kunt een leven lang doorleren.”

Weg van de negativiteit

Peter Sierat, algemeen directeur TLN, stelde tijdens de bijeenkomst eind vorige week dat het nog twee jaar duurt voor de beeldvorming verandert. “We moeten af van de negativiteit. Een sexy opleiding is leuk, maar als je vervolgens geen werk kunt krijgen houdt het snel op.”

Hollands Goud goed voor imago

Als goed voorbeeld gaf Sierat de tiendelige tv-serie ‘Hollands Goud’, die op zondagmiddag wordt uitgezonden op SBS6 en waar TLN ook aan meewerkt. In dit reality programma duiken drie talentvolle studenten in de kleurrijke wereld van transport en logistiek.

De organisatie van de Logistieke Dag Limburg 2013 was in handen van ELC Limburg, Provincie Limburg en TLN in samenwerking met EVO, Kamer van Koophandel Limburg, KennisDC Logistiek Limburg, UWV en VTL.

Reageer op dit artikel