artikel

DYPE Dagboek deel 1: “Krijg gedoe zo snel mogelijk boven tafel”

carrière & mensen

DYPE Dagboek deel 1: “Krijg gedoe zo snel mogelijk boven tafel”

De eerste trainingsdag van het Dinalog Young Professional Exchange Program (DYPE) is achter de rug. Na een warm welkom werden de vier deelnemende trainees vorige week meteen in het diepe gegooid met een stevige training projectmanagement. De komende maanden volgen we de DYPE-trainees op hun weg naar logistiek succes in dit dagboek van Bram de Regt.

Voor de invulling van het curriculum voor DYPE zocht Dinalog de samenwerking met Laurens Simonse Groep (LSG) en Venturn. Deelnemers aan DYPE volgen een intensief trainings- & projecten programma waarin zij getraind, begeleid en gecoached worden door LSG en Venturn.

 

Logistieke high potentials

Dat juist Mara Vroon, Can Akan, Nick Renkens en Ruud Simkens door de selectie van het DYPE zijn gekomen, is niet vanzelfsprekend. Een uitgebreide en strenge selectieprocedure ging hieraan vooraf. Pieter de Leuw van LSG legt uit: “Het DYPE is bedoeld voor logistieke high potentials met 0 tot 2 jaar werkervaring. Om dit te toetsen hebben we samen met Dinalog een “lat” bepaald waaraan kandidaten dienen te voldoen. Daarnaast maken alle kandidaten een numerieke en verbale capaciteiten test waarin ze een minimum score dienen te behalen. De indruk uit het persoonlijk interview, de psychologische profielen en uitkomsten van de capaciteiten testen bepalen tezamen of een kandidaat behoort tot de top 25 procent en dus deel mag nemen aan het DYPE.”

Deze eerste ochtend stond vooral in het teken van elkaar leren kennen en ontdekken waar de gemeenschappelijke delers lagen. Dit gebeurde aan de hand van verschillende management kleurprofielen. Wie is er rood? En wie is er blauw? Het belang van soft skills, de noodzakelijkheid van hard skills. Wie zijn de belanghebbenden en hoe krijg je ze mee? Allemaal vragen waar de Logistiek manager van de toekomst moeiteloos antwoord op kan geven. Uit de antwoorden op deze vragen werd snel duidelijk wat alle deelnemers met elkaar delen: Een drive en een ambitie om niet alleen het beste uit het DYPE te halen maar vooral beste uit zichzelf.


Zelfanalyse en gedoe

Het tweede gedeelte van de dag werd afgetrapt met een zelfanalyse waarin niet alleen kwaliteiten maar ook valkuilen van Mara, Ruud, Nick en Can uitgebreid aan bod kwamen. Onder leiding van LSG-trainer Gerben van Belzen zochten de trainees manieren om deze valkuilen om te buigen naar kwaliteiten en omgekeerd. Een workshop die niet voor iedereen even makkelijk was. Na een felle discussie drukte van Belzen het logistiek talent op het hart: “Gedoe is niet erg, gedoe komt er toch wel, het is de kunst om het gedoe zo snel mogelijk boven tafel te krijgen.”

Maar het venijn van de training zat, zoals zo vaak, in de staart. Alle trainees gingen aan de slag met het definiëren van hun projectdoel. Voor Can en Nick, een makkelijke opgave, voor Mara en Ruud wat lastiger, zij hebben vanuit de opdrachtgever nog geen vastomlijnd project ontvangen. De hersens werden intensief gekraakt over de vraag, wat de beste manier is om een project te faseren. Onbedoeld werd hierdoor DYPE’s doelstelling op de eerste dag al behaald: ervaring werd uitgewisseld en kennis gedeeld.

 

Wordt vervolgd…

Reageer op dit artikel