artikel

Logistieke bedrijven Zuidwest-Nederland in zwaar weer

carrière & mensen

Logistieke bedrijven Zuidwest-Nederland in zwaar weer
Logistieke bedrijven Zuidwest-Nederland in zwaar weer

De concurrentiepositie van logistieke bedrijven in Zuidwest-Nederland staat flink onder druk. Zo spreekt een kwart van de logistieke ondernemers over een slechtere positie ten opzichte van collega’s over de grens. Vooral het wegvervoer heeft veel last van goedkopere buitenlandse transporteurs, concludeert de recent verschenen Logistieke Monitor van de Kamer van Koophandel van Zuidwest-Nederland.

Ondernemers zijn iets positiever over het aantal orders en hun omzet maar dat wordt ingehaald door de stijgende kosten, aldus de KvK-monitor.

Smalle marges
Ondanks dat West-Brabant ruim een maand geleden is uitgeroepen tot logistieke hotspot nummer één van Nederland hebben volgens de KvK de logistieke bedrijven in deze regio het op dit moment erg lastig. De concurrentie is groot, de marges zijn klein en de conjunctuur zit tegen. Het gevolg is dat veel logistieke bedrijven aan het eind van de maand minder overhouden.

Stijging faillissementen
Bijna 30 procent van de logistieke ondernemers stelt in de Logistieke Monitor dat hun winst is gedaald in de eerste maanden van dit jaar. Steeds meer bedrijven gooien de handdoek in de ring. Zo stopten in het laatste kwartaal van vorig jaar zestig ondernemers met hun bedrijf. In het eerste kwartaal van dit jaar sloten 74 ondernemers in de logistiek de deuren van hun bedrijf.

Zorgen over concurrentiepositie
Bijna één op de vier logistieke bedrijven in Zuidwest-Nederland geeft aan dat de concurrentiepositie binnen Europa is verslechterd. Een kleine tien procent spreekt van een verbetering. Ook binnen Nederland en buiten de EU staat de concurrentiepositie onder druk. Vooral het wegvervoer ondervindt veel hinder van concurrentie van buitenlandse transportbedrijven, waaronder uit Polen, die tegen duidelijk lagere tarieven rijden.

Minder banen
Bij logistieke bedrijven in Zuidwest-Nederland worden minder banen geteld. In het tweede kwartaal verwacht ruim één op de vijf ondernemers een daling van het aantal medewerkers, slechts 7 procent spreekt van een toename. In het eerste kwartaal waren deze cijfers nog ongunstiger. Opvallend is dat er landelijk zowel meer bedrijven zijn die van groei spreken (15 procent) als van krimp (25 procent). De beperkte vraag naar arbeid vertaalt zich ook naar een beperkt aantal openstaande vacatures.

Lees ook:


Faillissementsgolf treft kleine transportbedrijven


TLN: Transportsector is kind van de rekening

Reageer op dit artikel