artikel

Marco den Ouden, logistiek manager Marskramer, Gouda

carrière & mensen

Marco den Ouden, logistiek manager Marskramer, Gouda
Marco den Ouden, logistiek manager Marskramer

De crisis trekt diepe sporen in bedrijvig Nederland. Wat merken logistiek managers er van? Hoe gaan ze hier mee om? Dit keer is aan het woord Marco den Ouden logistiek manager van het distributiecentrum van Marskramer in Gouda. 

"Op gevoel sturen,
zoals vroeger gebeurde,
telt niet meer mee
"

Wat merk jij van de crisis?

"Binnen ons dc in Gouda gaan de interne logistieke processen en lopende projecten gewoon door daar is dus niet veel veranderd ten opzichte van het afgelopen jaar. Het is wel zo dat we de interne processen met minder mensen doen dan een jaar geleden. Naar buiten toe is de logistiek wel veel veranderd mede onder invloed van de crisis in het wegtransport. Dat betekent dat we nu veel meer onderzoeken hoe we als gevolg van deze crisis producten en diensten voor onze externe logistiek nog efficiënter kunnen inzetten dan voorheen het geval was."

 

Zijn er nog investeringplannen?

"Die zullen minimaal zijn als gevolg van het huidige economische klimaat. Grote vernieuwende investeringen hebben we uitgesteld. Dit betekent echter niet dat we helemaal de geldkraan hebben dichtgedraaid. Zo blijven we investeren in ondersteunende logistieke middelen zoals rolcontainers. In januari hebben we nog een nieuwe heftruckvloot gekocht. Uit kostenoverweging hebben we bewust gekozen voor koop in plaats van lease, wat we voorheen wel deden."

 

Hoe zorg je voor meer efficiency?

"Die behaal je vooral door goed gebruik te maken van de informatie die je haalt uit je management informatie systemen zoals ons WMS-systeem. Je moet in deze tijd vooral op cijfers sturen. Op gevoel sturen, wat in het verleden veel gebeurde, doet niet meer mee. Daarnaast zijn we continu bezig met het optimaliseren van ons voicepicksysteem. Introductie van dit systeem, twee jaar geleden, heeft ervoor gezorgd dat onze orderpickers nog efficiënter zijn gaan werken. Bovendien behaal je veel efficiëntie door op korte termijn te plannen. Je kunt het personeel daardoor beter sturen en optimaal laten presteren."

 

 

Wat staat bij jullie continu op de agenda?

"Dat is vooral het streven om de volledige operatie hier in Gouda binnen dezelfde muren te blijven behouden zonder dat we er extra vierkante meters moeten bijtrekken. Ook willen we dat binnen dit dc graag blijven doen met dezelfde groep vaste mensen."

 

Wat is nu jouw persoonlijke uitdaging?

"Dat is en blijft toch het gehele logistieke proces hier organiseren en aansturen vanaf het moment dat bijvoorbeeld een container vertrekt vanuit het Midden-Oosten tot en met de uiteindelijke consument in de Marskramerwinkel. Uitdaging is voor mij altijd om, of dat nu binnen of buiten Marskramer is, de supply chain te optimaliseren. Dat betekent dus niet alleen goederen- maar vooral ook de kostenstromen zo optimaal mogelijk beheersen."

 

Wat is leuk en minder leuk aan deze baan?

"De afwisseling die de functie met zich meebrengt. Het ene moment ben je verdiept in gecompliceerde importstromen en het ander moment ben je in gesprek met een medewerker die persoonlijke problemen heeft. Dat is ook het uitdagende je bent altijd bezig met het maken van verbeterslagen, maar je kan daarnaast niet het menselijke aspect uit het oog verliezen. Die uitdaging heeft voor mij gelijk ook zijn mindere kanten want mijn manier van schakelen in projecten, kan niet altijd even snel opgepakt door andere disciplines in een organisatie. Maar dat is denk ik de makke bij veel logistici: Ze kunnen meestal sneller denken en anticiperen dan de mensen om hun heen."

Reageer op dit artikel