artikel

Henk van der Heide: “Het is een geweldige ontdekkingsreis”

carrière & mensen

Henk van der Heide: “Het is een geweldige ontdekkingsreis”
Henk van der Heide maakt carrièreswitch: 'Ik moest er wel aan wennen dat ik zelfstandig beslissingen moest nemen

Henk van der Heide werkt sinds een half jaar als zelfstandig consultant onder de naam DeLandes in het logistieke werkveld. Van der Heide blikt met warme gevoelens terug op zijn vorige werkgevers, maar ziet het zzp-schap als “verrijking voor mij als persoon”.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 20 maart 2009.

“Ik noem mezelf een logistiekeling uit de retail. Ook de affiniteit met IT loopt als een rode draad door mijn carrière. De langste periode werkte ik voor Albert Heijn. Daar heb ik veel geleerd. Het heeft mij voor een groot gedeelte gevormd. Ik begon er in de winkelorganisatie als supermarktmanager. Daarna werkte ik onder andere mee aan het project Vandaag Voor Morgen en vier jaar als logistiek manager.
 
De overstap naar het moederconcern Ahold bracht me weer een stuk verder. Daar ontwikkelde ik nieuwe bedrijfsprocessen en standaarden op wereldniveau. Ik moest er wel aan wennen dat ik zelfstandig beslissingen namens Ahold moest nemen, ver van het hoofdkantoor. Ik zat in Amerika aan tafel met andere grote retailnamen en ik bepaalde het standpunt van Ahold’s 27 werkmaatschappijen.
  

Ik heb veel verschillende projecten gedaan en ben iemand die dat graag doet: van analyse tot implementatie. Ik kijk sterk naar bedrijfsprocessen, het optimaliseren en hang er namen en kpi’s aan. Samen met mensen bouwen aan het professionaliseren van de organisatie, daar ga ik mijn best voor doen.

 

Als zelfstandige kan ik kiezen welke projecten en uitdagingen ik aan ga, die passen bij waar ik goed in ben én plezier in heb. Het is een geweldige ontdekkingsreis en een verrijking voor mij als persoon. Toen ik als zelfstandige begon, wilde ik graag iets parttime doen in het onderwijs. Enerzijds om mijn eigen kennis weer up-to-date te brengen en gebruik te maken van het netwerk van hogescholen en universiteiten, en anderzijds omdat ik workshops geven leuk vind.
  
Ik begon als gastdocent aan de Hogeschool van Amsterdam bij de opleiding Logistiek. Al snel kreeg ik daar ook een consultancy-opdracht. Ik ben er nu achter dat ik liever met een project bezig ben, waar ik echt iets neerzet. Ik zal niet zo snel in loondienst terugkeren. Ik mis wel het contact met collega’s. De keerzijde is dat ik nog niet veel aan acquisitie heb gedaan. Nu mijn opdracht bij HvA afloopt, wordt het weer tijd daarvoor. Het zzp-schap biedt mij de mogelijkheid om andere ideeën uit te werken en op de markt te zetten. Door mijn gast–docentschap heb ik me verdiept in de logistieke wereld van de gezondheidzorg. Hierin wil ik nu verder.”

 

Henk van der Heide (47)

Getrouwd

Opleiding: Technische Bedrijfskunde aan TU Eindhoven, APICS (CPIM), NiMa-B

Werkervaring: Philips Lighting, Albert Heijn, Ahold, Sara Lee International, SRC System Integrators

Vrijetijdsbesteding: wandelen, squash en modelspoorautomatisering.

 

 

Vacatures op logistiek.nl

Opleidingenoverzicht op logistiek.nl

Reageer op dit artikel