artikel

Peter Meyer: ‘Alles is mogelijk, ook de overstap naar commercie

carrière & mensen

Peter Meyer:  ‘Alles is mogelijk, ook de overstap naar commercie
Peter Meyer

Peter Meyer maakte de overstap van logistiek manager naar de functie van manager eigen vestigingen regio noord. Van werkgever (HEMA) veranderde hij niet. Hij werd onverwachts gevraagd. Hij vindt die overstap naar de commerciële functie zo vreemd nog niet.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 23 januari 2009.

Waarom de overstap?

“Het is op zich wel een opmerkelijke stap, maar beslist geen vreemde. Zeker niet in de retailwereld. Overigens heb ik een bedrijfskundige achtergrond en tijdens mijn studie had ik ook geen affiniteit met logistiek en eveneens niet met cijfers. Ik had meer affiniteit met marketing. Desondanks ben ik in de logistiek gerold. Uiteindelijk heb ik een master behaald aan de Tias Businessschool en ben ik tijdens mijn zeven jaar bij Kwantum en de drie jaar hier bij HEMA zo’n beetje alles over logistiek te weten gekomen. Van de prijzen van zeecontainers tot de beste orderpickwijze in een distributiecentrum. Ik was nog lang niet uitgekeken op logistiek, maar intern kwam de vraag of ik interesse had in de functie van manager eigen vestigingen regio noord. Na een weekend bedenktijd heb ik ja gezegd.”
 

Zo’n switch vergt vast de nodige aanpassingen?

“Het afgelopen half tot driekwart jaar was een intensieve periode. Maar op zich heeft logistiek in de retail ook te maken met commercie. Logistiek is ondersteunend aan het verkoopproces. En wat betreft ervaring, binnen de logistiek werk je met processen en mensen, hetzelfde geldt voor de commerciële kant van een bedrijf. Hoewel daar vooral de verkoopprocessen belangrijk zijn.”
 

Was je verrast gevraagd te worden?

“Ja. Maar ik heb er nooit aan getwijfeld het niet te kunnen. Toch houd ik me nu met hele andere zaken bezig. Bijvoorbeeld door te kijken of de lingeriefolder van december voor meer afzet heeft gezorgd. Binnen deze commerciële kant krijg je met meer geledingen binnen het bedrijf te maken. Eerder hield ik me vooral met mijn logistieke team bezig.”
 

Zijn er al logistieke –invloeden zichtbaar in de winkels waarvoor je nu –verantwoordelijk bent?

“Absoluut, hoewel ik me nu allesbehalve actief met logistiek bezighoud. Zo ben ik sinds de benoeming ook geen VLM-lid meer. In tien vestigingen zijn we op dit moment met een pilot bezig, waarbij we de winkels voor of na openingstijden bijvullen. En ook hebben we een methodiek ontwikkeld voor de optimale lay-out van het winkelmagazijn. De be–schik–baarheid moet hierdoor flink verbeteren.”
 

Je bent van logistiek naar commercieel gegaan, hoe nu verder?

“Er is nog voldoende te doen voor mijn 65-ste! Ik zou nog graag verder willen groeien. Bijvoorbeeld naar een directiefunctie, zoals directeur operations, verkoop of supply chain.”

 

 

Peter Meyer (40)

Opleiding: Bedrijfskunde, Masters Logistiek en Transport

Werkervaring: Merisel, Getronics, Kwantum, Hema

Vrije tijd: lezen, watersport, bergbeklimmen/wandelen

 

 

 

Vacatures op logistiek.nl

Opleidingenoverzicht op logistiek.nl

Reageer op dit artikel