artikel

Eerste stap in strijd logistiek manager is gezet

carrière & mensen

Op woensdag 11 februari 2009 wordt voor de vierde keer de Logistiek Manager van het Jaar gekozen. Dat is nog ver weg, maar de verkiezingstrijd is achter de schermen al begonnen. De aanmeldingen zijn binnen en werden onlangs aandachtig bestudeerd. Logistiek schoof aan bij de voorselectie en constateerde dat de strijd gaat beginnen.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 3 oktober 2008.

Ongeveer twintig managers uit de logistieke branche meldden zich de afgelopen maanden aan voor de verkiezing van de Logistiek Manager van het Jaar. Stuk voor stuk hebben ze een logistieke prestatie geleverd waarmee ze een gooi doen naar de prestigieuze titel. Of ze zullen slagen, zal de komende maanden blijken als de vakkundige jury zich over de verschillende projecten en processen buigt.
  

Maar voordat het zover is wordt er een voorselectie gemaakt. De dossiers van de kandidaten zijn verzameld en werden onlangs op het kantoor van VLM in Amersfoort aandachtig bestudeerd door het secretariaat van de Stichting Logistiek Manager van het Jaar en uitzendorganisatie en hoofdsponsor Manpower.

“Dit is nog geen selectiebijeenkomst van de jury, maar een voorselectie”, verduidelijkt jurycoördinator Henk van Amstel als hij de stapel dossiers op tafel legt. Dennis Villanueva en Edwin Zonder, van de business unit Logistiek & Distributie van Manpower en Peter Meulendijk van de Stichting Logistiek Manager van het Jaar kennen de routine. “Tijdens deze vergadering beoordelen we de dossiers op compleetheid, duidelijkheid en toelatingsniveau. Het doel van de bijeenkomst is, om zoveel mogelijk complete en goede files te verzamelen voor de jury”, vult Meulendijk aan.
 

“Écht innovatief project”

Voor de voorselectie moesten de kandidaten hun CV opsturen en een gerichte vragenlijst invullen. Daarbij moesten ze onder andere aangeven of ze verantwoordelijk zijn geweest voor een verbeteringsproject, of –proces en wat dat project of proces precies inhoudt.

“We bekijken of er sprake is van een écht innovatief project, van een doorbraak. Ook willen we weten of er rekening is gehouden met de effecten voor medewerkers en of het project aansluit op andere afdelingen in de organisatie. Verder wordt er bekeken of de veranderingen daadwerkelijk bijdragen aan het succes van de onderneming”, licht Van Amstel toe.
 

De ervaring leert dat het belangrijk is om zo vroeg mogelijk de diepte in te gaan. “Kandidaten vullen het aanmeldingsformulier helaas nog te vaak te summier in”, weet Zonder. “Ze hebben meestal een heel interessant verhaal. Als ze je een rondleiding geven door hun logistieke operatie zijn ze apetrots en vertellen ze honderduit. Maar door een combinatie van tijdgebrek en – een naar mijn idee – valse bescheidenheid zetten ze het verhaal niet of te beknopt op papier. Dat is nu eenmaal de aard van het beestje; logistici zijn vaak te ingetogen. Dat maakt een goede screening er niet makkelijker op.”

Merendeel gaat door

Ook dit jaar zijn niet alle kandidaten even lang van stof geweest. Bij het doorlezen van het vierde dossiers constateert Dennis Villanueva dat het organogram en de projectdocumentatie ontbreken. En er zijn meer dossiers niet compleet. Een andere kandidaat geeft aan dat de resultaten van het project niet openbaar gemaakt kunnen worden. “Dat moet voor de jury toch echt bekend zijn om een goed oordeel te kunnen vellen”, stelt Villanueva.

Van de dossiers die niet compleet of onduidelijk zijn, of die niet voldoen aan het gestelde niveau, wordt daarom aanvullende informatie opgevraagd. De dossiers die compleet, duidelijk en van het juiste niveau zijn, worden doorgestuurd naar de jury.
 

“En dat geldt gelukkig voor het merendeel”, constateert Van Amstel aan het einde van de middag. Hij is gematigd tevreden over de kwaliteit van de inzendingen en schat dat er uiteindelijk ongeveer vijftien dossiers aan de jury overhandigd kunnen worden. Die gaat de overgebleven kandidaten screenen en selecteren. En dan begint de afvalrace past echt.

Na de selectie legt de jury bedrijfsbezoeken af bij de overgebleven vier of vijf kandidaten en verzorgt Manpower voor de kanshebbers een 360° evaluatie met de leidinggevende, collega’s en medewerkers. Op basis van die bezoeken en analyses krijgt de jury een zo volledig mogelijk beeld en komt er op 11 februari 2009 een terechte winnaar uit de bus.

Reageer op dit artikel