artikel

Niek Visarius: ‘Al rijdend een motor vervangen

carrière & mensen

Niek Visarius: ‘Al rijdend een motor vervangen
Niek Visarius

Waarom verandert een logisticus van baan? Op basis van deze vraag publiceert Logistiek een serie interviews. Dit keer Niek Visarius. Hij keerde bij Rockwell terug na een uitstapje bij UTi. Hij leidt nu een SAP-implementatie in meer dan twintig landen.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 22 februari 2008.

Hoe is je liefde voor het logistieke vak ontstaan?

“Mijn kennismaking met logistiek begon in het leger. Als 19-jarige werd ik beroepsmilitair. De militaire opleiding is een goede basis voor een loopbaan in de logistiek. Je wordt gedwongen zelfstandig te zijn en je leert omgaan met verschillende mensen met verschillende achtergronden. Tijdens mijn HEAO- opleiding leerde ik het meer bedrijfsmatige aspect van de logistiek. Het vakgebied is zo breed, het biedt voldoende uitdaging en kansen.”
 

Waarom na een kort uitstapje bij UTi weer terug op het oude nest?

“Bij Rockwell was geen nieuwe uitdaging beschikbaar, die er bij UTi wel was. Ik moest een nieuwe business unit opzetten en had daarbij te maken met één specifieke klant die het me erg moeilijk maakte om feitelijk te starten. We bleven te lang in regels en contracten hangen. Toen ik met de EMEA-president van Rockwell een etentje had, vroeg hij mij voor de functie van implementatiemanager. Er deed zich dus alsnog een mooie kans bij Rockwell voor. In eerste instantie wilde ik het committent met UTi niet verbreken, maar op een gegeven moment ga je op je gevoel af en heb ik de nieuwe uitdaging bij Rockwell geaccepteerd.”
 

Wat vind je belangrijk in een baan?

“Ik ben geen pure detaillist, maar meer breed georiënteerd en waar nodig diepgaand. Ik wil dicht bij de klant staan en vanuit zijn feedback logistieke oplossingen aanbieden. Daarbij ben ik niet te IT-technisch en richt ik me niet te veel op details. In mijn werk moet voldoende uitdaging en bewegingsruimte zitten. In een omgeving waarin je wordt uitgedaagd kun je je continue blijven ontwikkelen. Plezier in het werk is het aller–belangrijkst.”

Wat is nu precies je rol?

“Wat ik nu doe is eigenlijk een tijdelijke baan. Ik leid het functionele transformatie- en implementatiegedeelte van de SAP-implementatie in de EMEA regio binnen Rockwell Automation. Het technische onderdeel wordt vanuit onze moedermaatschappij in Amerika getrokken. Op honderd locaties in Europa moet het programma worden geïmplementeerd. Er werken 4.000 mensen. Ik heb gemerkt dat er behoorlijk wat cultuurverschillen zijn. Rockwell heeft veel acquisities gedaan de afgelopen tijd, waardoor grote verschillen in functionaliteit zijn ontstaan. Ook de mate van volwassenheid in systemen is per land erg verschillend.”
 

Je reist dus veel?

“Ja, het hoort erbij. Aan de ene kant biedt het afwisseling, je ontmoet veel andere mensen. Aan de andere kant is het reizen zelf niet altijd leuk. Ik ben voor 50 procent in het buitenland en zit dus veel in het vliegtuig. Het team waar ik onderdeel van uit maak, zetelt in Amerika. Als ik in Nederland ben, zit ik weer veel in de auto. Dat is ook werk, zeg ik altijd maar.”
 

Wanneer ben je tevreden?

“Tijdens een SAP-implementatie vervang je een motor, terwijl je eigenlijk nog aan het rijden bent. Ik ben dan ook blij als de schade beperkt blijft en hoop op weinig uitval in het projectteam. Er ontstaan natuurlijk werkpieken omdat er veel operationele mensen in het project zitten. In totaal hebben honderd man eerstelijns betrokkenheid. De eerste fase van het project ronden we medio dit jaar af, de tweede januari 2009. We doen drie implementatierondes. Er wordt klein begonnen met bepaalde functionaliteiten.”
 

Wat ga je doen als de implementatie is afgerond?
“Het doen van projecten in complexe omgevingen blijft trekken. Naast mijn baan bij Rockwell geef ik regelmatig trainingen bij een aantal instellingen. Ik vind het leuk om in te spelen op logistieke cases van mensen uit de klas en dit goed voor te bereiden. Je leert er van, want je hoort hoe andere mensen het doen. Ik sluit niet uit dat ik in de toekomst zelfstandig ondernemer wordt en mij voor een groter gedeelte van mijn tijd ga toeleggen op trainings- en advieswerk.”
 

Niek Visarius (46)

woont samen in Nuenen en heeft twee kinderen.

Hij begon als beroepsmilitair voor zes jaar, daarna volgde een HEAO-opleiding bedrijfseconomie.
 

Werkervaring:
Verschillende managementfuncties bij onder meer Ricoh en Cisco.

Bij Rockwell Automation van april 2002 tot en met april 2007 directeur supply chain en customer service. Bij UTi een paar maanden irector 4PL. Vanaf augustus 2007 EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) global process transformation & implementation lead bij Rockwell Automation.
 

Hobby’s:
fietsen, voetballen, klussen en buiten zijn.

 

Reageer op dit artikel