artikel

Zet vast personeel flexibel in

carrière & mensen

Amsterdam – Het alsmaar inhuren van uitzendkrachten is niet de beste manier om de behoefte aan flexwerk te vervullen. Dat is de overtuiging van FNV Bondgenoten. Op basis van recent onderzoek concludeert de vakbond dat er betere oplossingen zijn, zoals bijvoorbeeld variabele werktijden voor vast personeel. Bedrijven maken volgens de bond nog te weinig gebruik van dit soort oplossingen.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in LogistiekKrant op 6 september 2002.

Dat sommige bedrijven grote behoefte hebben aan flexibele arbeid, is ook FNV Bondgenoten niet ontgaan. Dat geldt vooral voor bedrijven die de vakbond aanduidt met de term industributie: distributiebedrijven met industriële activiteiten oftewel value added logistics. FNV Bondgenoten heeft de afgelopen maanden met een aantal van hen gepraat en gekeken naar succesvolle oplossingen. Wat blijkt: bedrijven hoeven niet altijd per se uitzendkrachten in te huren. “Want als één ding de afgelopen jaren helder is geworden, dan is het dat de meeste bedrijven kiezen voor de gemakkelijkste oplossing: uitzendkrachten”, zegt bestuurslid Roelie Hidding van de vakbond. “Dat is duur en brengt vaak kwaliteitsproblemen met zich mee. Uitzendkrachten zijn moeilijk binnen te halen, hebben vaak weinig binding met het product en zijn vaak snel weer vertrokken.”

        

Variabele arbeidstijden

FNV Bondgenoten is tijdens zijn onderzoek een aantal logistiek dienstverleners tegengekomen die in ogen van de vakbond een betere oplossing hebben gevonden dan uitzendkrachten. In de eerste plaats kunnen veel opdrachtgevers redelijk goed hun vraag voorspellen. Daardoor kunnen de logistiek dienstverleners beter de werklast en de inzet van mensen plannen. “En misschien moet je de prijzen verhogen als afnemers geen vraagvoorspelling willen afgeven”, stelt Hidding. Een andere oplossing is investeren in scholing. Werknemers zijn dan breder inzetbaar, waardoor bedrijven intern met personeel kunnen schuiven. Ook het opzetten van een arbeidspool is een mogelijkheid.

De meest opvallende oplossing die Hidding noemt is het variabel maken van arbeidstijden, ook voor vast personeel. Er zijn al bedrijven bekend waarbij de werkweek afhankelijk van de drukte varieert van 32 uur tot 48 uur. FNV Bondgenoten staat open voor dit soort oplossingen op voorwaarde dat de medewerkers inspraak krijgen op hun werktijden en ruim van tevoren – dus niet één dag vooraf – hun planning te horen krijgen.

Maar vindt FNV Bondgenoten dan dat bedrijven dit soort oplossingen te weinig gebruiken? “Ik denk inderdaad dat dat zo is”, antwoordt Roelie Hidding.

 

Reageer op dit artikel