FreshRecruitment
Logistiek is bezig zich van het conservatieve imago te ontdoen. Dat blijkt ondermeer nu 2024 vooral het jaar is geworden van AI. Niet meer als de heilige graal voor alles, maar heel praktisch en concreet. Vraag is wel: wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor de data?
Ik ben een Brabantse boerenzoon. Het dorp waar ik ben opgegroeid kenmerkt zich door saamhorigheid, het samen aanpakken en oplossen en samen genieten, bijvoorbeeld bij de dorpsfeesten van de Oranjevereniging. Het lokale blad Memekaore ("met elkaar") is kenmerkend voor deze saamhorigheid.
"Wat een flauwekul, de kop hierboven. Dit gebeurt al vele jaren, kijk maar naar alle initiatieven." "Oh ja, gaat het nu echt gebeuren? Er zijn wel veel initiatieven en concepten geweest, met cityhubs, cargo-bikes en samenwerkingsverbanden, maar dat is tot nu toe niet meer dan een deuk in een pakje boter." Tsja, wie heeft er gelijk?
Alle logistieke goeroes zijn het er over eens: betere samenwerking in de logistieke keten is een belangrijke succesfactor. Maar nog steeds rijden de vrachtwagens gemiddeld genomen halfleeg over de weg.
De logistiek achter e-commere, het lijkt zo eenvoudig. In plaats van goederen naar de winkel brengen, bezorg je het direct bij de consument thuis. De klant wil alleen wel zelf bepalen waar en wanneer. Hoe zorg je dat door een hogere service de kosten niet de pan uit rijzen? "Leer uit data wat de klant wil en kom in een aantal praktische stappen tot concrete verbeteringen in het e-logistics proces." Expert Goos Kant laat zien welke stappen dit zijn.
Als een consument een product zoekt en de kenmerken kloppen niet met de data van dat product in jouw webwinkel, zal hij het nooit vinden. Hij zoekt verder met als gevolg: geen omzet. Een blog van Goos Kant over waarom data in e-commerce van cruciaal belang is. Ook in de logistiek erachter.
Home delivery lijkt zo eenvoudig: in plaats van de spullen naar de winkel te brengen, breng je het direct naar de consument. Maar de consument wil zelf bepalen waar en wanneer de spullen te ontvangen, en eventueel terug te sturen. Als consument wil je zelf je tijdslot kunnen boeken, zoals dit al tien jaar geleden bij AH Online kan. Door slimme optimizers maar ook slimme processen in te richten hoeft een hele goede klantervaring niet gelijk gepaard te gaan met hoge kosten. Leer uit je data wat jouw klant wil, want in de last-mile maak je het verschil.
Horizontale samenwerking moet volgens Goos Kant komen vanuit de verladers. Die horizontale samenwerking komt tot stand in Compose.
Al meer dan tien jaar geleden was Albert Heijn trendsettend in Nederland: het aanbieden van tijdvensters met verschillende prijzen voor het thuisbezorgen van de boodschappen. Het was even wennen, gingen we als echte Hollanders voor de goedkoopste opties? Nu verwachten we eigenlijk niets anders: zelf bepalen waar en wanneer we onze spullen willen ontvangen. En dit niet alleen voor de boodschappen, maar voor alles. Natuurlijk willen we vervolgens ook weten wanneer de goederen en boodschappen exact komen. Tien jaar later is dit voor velen nog steeds een uitdaging. Een blog van Goos Kant.
Op allerlei manieren zoeken retailers naar manieren om hun omzet te verhogen en tegelijk hun logistieke kosten te verlagen. De hoogste tijd voor slimme verbeteringen want kansen zijn er namelijk volop, zegt Goos Kant. Hij biedt in deze blog 7 voorbeelden van innovatieve koplopers in de retail die hun winkelbelevering verbeterd hebben. Lees hoe.