Webshop vraagt gemiddeld 4 euro aan bezorgkosten

Gemiddeld vragen webshops in Nederland 4,11 euro aan bezorgkosten. Bij 12 procent van de webwinkels is verzending altijd gratis.

Dat zegt Startpagina Kortingscodes op basis van eigen onderzoek naar de hoogte van verzendkosten. Aanleiding voor het onderzoek is het bericht dat ChristenUnie een bezorgbelasting wil invoeren op het bezorgen van online bestelde pakketten.

Bezorgbelasting voor webshop-bestellingen – een goede zaak?

ChristenUnie wil een belasting op het laten bezorgen van pakketjes die besteld zijn bij een webshop. Door de consument een bepaald bedrag of een percentage van het bestelbedrag extra te laten betalen, verwacht de partij dat het aantal verkeersbewegingen naar beneden gaat. Bart Vannieuwenhuyse vraagt zich in zijn blog af of dit wel of niet een goede zaak is.

Lees verder

Voor het onderzoek is naar de verzendvoorwaarden van 209 webshops gekeken die in Nederland actief zijn. De selectie is volgens Startpagina Kortingscodes gemaakt op basis van aanbieders op het eigen platform, aangevuld met ‘de grootste shops’ in Nederland. “Sommige webwinkels zoals supermarkten hebben we buiten beschouwing gelaten, omdat de bezorgkosten hier flink verschillen per bestelling”, laat Bram Vermeulen desgevraagd weten. Het genoteerde bedrag is wat wordt gevraagd voor de standaard-verzendoptie.

12 procent bezorgt altijd gratis

In totaal bezorgt 12 procent van de onderzochte webshops zijn producten gratis thuis. Het betreft volgens de onderzoekers vooral webwinkels die wat duurdere producten zoals elektronica verkopen. Onder de 26 partijen die nooit verzendkosten in rekening brengen, zitten Coolblue, About You en VidaXL en opticien Eye Wish.

'Consument moet bezorgkosten pakketten snappen'

Van alle Europeanen willen Nederlanders het minst betalen aan bezorgkosten voor pakketten. Gemiddeld is de Europeaan bereid 4,10 euro verzendkosten te betalen voor bestellingen van 50 euro. Nederlanders willen daar niet meer dan 3,40 euro aan besteden. Volgens Ruud Wassenaar van de Belangenvereniging voor Pakket Distributie (BVPD) is het tijd voor bewustwording. “Gratis bezorging bestaat niet.”

Lees verder

Van gratis tot 12 euro per bezorging

De gemiddelde verzendkosten bij de onderzochte webshops bedragen 4,11 euro. De meest voorkomende bedragen voor het laten bezorgen van een pakket zijn 3,95 euro (43 webshops) en 4,95 euro (37 webshops). Het hoogste bedrag voor verzending van een pakket wordt in rekening gebracht door Farfetch: 12 euro verzendkosten. Dit is zo’n 4 euro meer dan de partij die het één na hoogste bedrag van 7,95 euro vraagt (Lampen24).

Overigens is de gemiddelde vraagprijs niet wat gemiddeld per thuisgeleverd pakket wordt betaald door de Nederlandse consument. In deze cijfers is het aantal verkooporders per webshop niet meegenomen.

Bezorgkosten afhankelijk van bestelbedrag

Verzending is in bijna zeven op de tien gevallen gratis vanaf een bepaald bestelbedrag. Gemiddeld genomen moet de bestelwaarde hiervoor 54,10 euro zijn. Toch is er ook 19 procent van de onderzochte webshops die nooit gratis thuisbezorgt. Te denken valt volgens dit onderzoek aan Decathlon, MedPets en Dekbed Discounter.

Vaak kosteloos retourneren

Consumenten kunnen bij bijna 70 procent van de webshops hun bestelling kosteloos retourneren. De gemiddelde retourtermijn bedraagt 35 dagen. Het gaat hierbij echter enkel om de retouren die niet in fysieke winkels worden ingeleverd.