Sendcloud ontslaat mensen vanwege onvoldoende groei

Verzendplatform Sendcloud heeft zo'n 10 procent van zijn Europese medewerkersbestand moeten ontslaan. Het bedrijf is dit jaar naar eigen zeggen niet volgens verwachting gegroeid.
Rob van den Heuvel, CEO en Co-founder van Sendcloud

Om voor de lange termijn een duurzaam bedrijf te worden, moet de optimale organisatiestructuur en bedrijfsgrootte gevonden worden. Dat zegt Sendcloud-CEO Rob van den Heuvel op LinkedIn. “Sendcloud is de afgelopen jaren in een verbazingwekkend tempo gegroeid, onze verwachte groei voor dit jaar is niet uitgekomen gezien de economische omgeving waarin we nu leven. Het is nu duidelijk dat ons verwachte groeipad niet overeenkomt met de nieuwe realiteit. Dit betekent helaas dat we afscheid hebben moeten nemen van ongeveer 10 procent van onze teamleden in heel Europa.”

E-commerce is here to stay en wij ook

Van den Heuvel geeft aan dat de beslissing zwaar is gevallen. Maar juist nu is het helpen van verkopende partijen van belang, geeft hij aan. “Ook al veranderen de tijden, e-commerce is here to stay en wij ook.”

Onder andere Shoeby werkt samen met Sendcloud.

Personeelsbestand zou juist toenemen

Een jaar geleden kreeg Sendcloud nog een mega-kapitaalinjectie van 150 miljoen euro. Hiermee zou onder ander het personeelsbestand juist uitgebreid worden van circa 400 naar 650. Het bedrijf zocht bijvoorbeeld naar developers om het platform draaiende te houden en functionaliteiten te verbeteren. Daarnaast wilde het bedrijf inzetten op marketing en sales in ‘markten met groeikansen’ Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Ten slotte was er behoefte aan meer personeel op de klantenservice.

Signalen in jaarcijfers 2021

Volgens het Financieel Dagblad was in de laatste jaarcijfers al zichtbaar dat het minder goed ging met Sendcloud dan verwacht. Naast een groeiende omzet, groeide ook het verlies al een aantal jaren. Reden volgens Sendcloud waren de hoge investeringen die de groei moesten aanjagen van de Eindhovense scale-up. Toch waren er in juni dus al signalen in het jaarverslag over 2021 dat het economisch minder zou gaan, aldus FD. Van den Heuvel zou al kritisch zijn gaan kijken naar werving en contractverlenging.