Raben kan weer even vooruit in Oss - LOCATIEKEUZE VAN [4]

'Berend Jan Schuring, Managing Director Raben Netherlands, Vorstengrafdonk 81 in Oss', dat staat te lezen op de digitale handtekening van Schuring, die voor de serie Locatiekeuze van... ons bijpraat over de nieuwe plannen van de logistiek dienstverlener om een warehouse te bouwen zo ongeveer naast de huidige vestiging in Oss.
Delen:
Berend Jan Schuring, Managing Director Raben Netherlands

Logistiek dienstverlener Raben opereert in vijftien Europese landen, maar is nog lang niet klaar met groeien, zegt Schuring. “We gaan richting de 1,8 miljard omzet per jaar met ongeveer 14.000 medewerkers. Als we het over Nederland hebben dan is onze overname van logistiek dienstverlener Bas Group uit Etten-Leur van het afgelopen jaar een belangrijke gebeurtenis in onze groei.”

Overname Bas Group

Met deze overname verwerft Raben alle Bas Group-locaties in Nederland, Slowakije en Italië, samen met een team van 210 medewerkers. Met deze laatste overname in Nederland heeft Raben haar netwerk in Zuidwest-Europa uitgebreid en de positie op het gebied van contractlogistiek en intermodaal transport verstevigd.”

Handige combi

Stevige groei dus. En intussen zitten de warehouses ook vol, zowel in Oss als in Etten-Leur. Een nieuwe locatie is daarom nodig. Lang heeft Schuring echter niet om zich heen hoeven kijken, zo legt hij uit. “De oorsprong van Raben ligt in de Achterhoek, Winterswijk, vlak bij de Duitse grens. Dat was gezien onze klantenbasis en uitval richting de Benelux geen handige plek. Vandaar dat we in 2011 naar Oss zijn verhuisd met ons kantoor. Vanuit daar is het zuiden prima te berijden. Op hetzelfde bedrijventerrein waar we kantoor houden kwam een mooi stuk grond vrij om een nieuw warehouse op te bouwen. Het is enorm handig dat we dan dichtbij ons crossdock zitten. Zendingen die vanuit het warehouse op transport gaan, kunnen dan meteen richting ons crossdock. Daarom onze keuze om op deze locatie nieuw te bouwen. We besparen in dit geval veel op transportkosten. In Etten-Leur hebben we dit ook voor elkaar gekregen. Daar wordt het zelfs één groot terrein met warehousing en crossdock, ideaal voor ons.”

Deel 4 in de serie Locatiekeuze van

De logistieke sector in Nederland groeit snel en veel vierkante meters aan opslagruimte worden meer en meer toegevoegd aan locaties buiten de bekende logistieke hotspotregio’s in Midden- en West-Brabant en Noord-Limburg. Door ruimtegebrek wijken bedrijven steeds vaker uit naar andere ‘hotspots’ in onder meer Flevoland, Gelderland, Overijssel en zelfs Drenthe en Groningen groeien in populariteit. Maar waar wordt er gebouwd en hoe komt een locatiekeuze tot stand?
In de nieuwe serie Locatiekeuze van… vertellen logistiek dienstverleners meer over hun nieuwbouw of nieuwbouwplannen. De volgende keer aandacht voor de Friese bouwlogistiek specialist Van der Werff Logistics dat de Brabantse gezelligheid opzoekt met de bouw van een nieuw distributiecentrum in Waalwijk.

Naar de serie

Energieneutraal

Nieuwbouw was het handigst voor Raben. Schuring: “Een andere keuze was er ook niet gezien onze plannen. We hebben daarbij ook veel duurzame aspecten meegenomen. Zo zijn we energieneutraal door middel van zonnepanelen, goede koeling en ventilatie, het gebruik van warmtepompen en het ontbreken van een gasaansluiting. Ook komen er laadpalen voor het laden van personenauto’s.”

Mooi ontwerp

Schuring is in zijn nopjes over het ontwerp van het pand. “Het wordt een mooi gebouw van zo’n zestien meter hoog, waardoor we meer plek hebben voor opslag. We wilden het een mooie luxe uitstraling geven. Dat was ook wel een vereiste van de gemeente en de welstandscommissie. Het gebouw is donker, antraciet van kleur met ons logo in het rood er mooi in verwerkt.”

Natuurlijk daglicht

Het kantoorgedeelte is er ook onopvallend in verwerkt, met een grote hoeveelheid glas erin om het natuurlijke daglicht binnen te laten. “Ook willen we gaan werken met een grote hoeveelheid groen om het pand heen om zo een meer natuurlijk gevoel te realiseren van het gebouw in het landschap. De voorgevel loopt net iets terug met een band die eromheen zit. Dat geeft het gebouw meer cachet dan veel andere warehouses die je wel eens ziet.”

Zichtlocatie langs A59

Het warehouse, een ontwerp van architectenbureau Palazzo in opdracht van Goldbeck, wordt gebouwd op een zichtlocatie langs de A59 op logistiek bedrijvenpark Vorstengrafdonk en krijgt volgens de ontwerper: ‘afwisselende lichte gevelvlakken van glas, beton en staal, passend bij de bedrijvigheid die erachter plaats vindt.’

Klaar voor de toekomst

Het nieuwe warehouse voorziet Raben voor de nabije toekomst in elk geval voor genoeg ruimte, zo denkt Schuring. “Het nieuwe warehouse wordt gebouwd om de groei van bestaande klanten op te kunnen vangen en om nieuwe te kunnen verwelkomen.”
De grootte van het pand is zo’n 15.000 vierkante meters en inclusief het buitenterrein is het 22.000 vierkante meters groot. Er zal opslag voor klanten plaatsvinden inclusief orders picken/packen en value added services (VAS). De bedoeling is dat het nieuwe pand in januari volgend jaar operationeel is.