Jysk start bouw mega-distributiecentrum in Lelystad

De Deense woongigant Jysk heeft het startsein gegeven voor de bouw van mega-distributiecentrum in Lelystad. Het 60.000 vierkante meter grote distributiecentrum verrijst op een kavel van 25 hectare op bedrijventerrein Flevokust Haven direct grenzend aan de containerterminal.
Delen:

Het distributiecentrum, een ontwikkeling van logistiek vastgoedontwikkelaar MG Real Estate, moet eind dit jaar operationeel zijn en levert de huidige logistieke hotspot nummer 6 van Nederland uiteindelijk rond de 200 nieuwe banen op, waarvan er 75 een vaste aanstelling krijgen. Bij de personeelswerving richt het bedrijf zich in eerste op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en statushouders.

Minder vrachtwagen kilometers

In het distributiecentrum worden straks orders klaargemaakt en uitgeleverd aan in eerste instantie de 104 Jysk-winkels in Nederland. In de toekomst komen daar ook vestigingen in België, Verenigd Koninkrijk en Ierland bij.

Minder vrachtwagenkilometers

De winkelketen is vooral bekend van de verkoop van huishoudelijke producten zoals matrassen, meubels en woonaccessoires. Vanwege de centrale locatie van het DC worden, zo meldt de woongigant, naar verluidt per jaar zo’n zes miljoen vrachtwagenkilometers bespaard.

Ook Deense fashion gigant Bestseller vestigt XXL-DC in Lelystad

In navolging van Jysk gaat ook het fashionbedrijf Bestsellers, bekend van onder andere de labels Jack & Jones en Vero Moda, een nieuw distributiecentrum bouwen op bedrijventerrein Flevokust Haven in Lelystad. Bestseller – net als Jysk ook van Deense origine –  heeft vorig jaar november 28 hectare grond gekocht. De komst van het modebedrijf levert volgens de Logistieke Hotspot nummer 6 van Nederland 250 tot 500 nieuwe banen op. Een groot deel van het transport van het kledingbedrijf, dat 450 winkels in Nederland en de rest van Europa heeft, verloopt straks via de containerterminal van Flevokust Haven.

De bouw van het distributiecentrum van Bestseller staat gepland voor begin volgend jaar. Het is de bedoeling dat het pand uiterlijk begin 2026 in gebruik worden genomen.

Volledig gasloos en CO2-neutraal

Het gebouw krijgt een Breeam-certificering en wordt volledig gasloos en CO2-neutraal dankzij warmtepompen en een systeem dat regenwater opvangt.

Multimodale haven

Het DC, waar MG Real Estate samen met de gemeente Lelystad en Jysk vanmiddag het startsein geven voor de bouw, huist in het MG Park Lelystad-complex van 60.000 vierkante meters dat wordt gebouwd op het nieuwe bedrijventerrein Flevokust Haven. Het pand bestaat uit vier units. De eerste wordt in september opgeleverd en wordt ook direct in gebruik genomen. De resterende drie units zijn eind dit jaar klaar. MG Real Estate heeft een meerjarig huurcontract met Jysk afgesloten.

Jysk: ‘locatie is goed bereikbaar’

De nabijheid van de containerterminal was volgens Troels Larsen van Jysk één van de voornaamste redenen voor het Deense bedrijf om te kiezen voor Lelystad. “We groeien elk jaar en ook in de Benelux merken we dat er steeds meer vraag is naar onze producten. Om aan die vraag te kunnen beantwoorden, bouwen we hier aan een nieuw warehouse dat verantwoordelijk wordt voor de distributie van onze producten in Nederland en België. Omwille van de goede bereikbaarheid kozen we voor deze locatie, waarbij we de haven willen gebruiken voor de aanvoer van onze goederen.”