Containeroverslag en -doorvoer stijgt

Nederlandse zeehavens verwerken steeds meer containers. In de eerste drie kwartalen van vorig jaar steeg de containervervoer met 13 procent op jaarbasis.

De totale goederenoverslag steeg in de eerste negen maanden van 2017 met 2 procent. Containers waren daarbij goed voor een vijfde van het totale gewicht van 46 miljoen ton dat in de zeehavens werd gelost. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Naast het aantal containers steeg ook de doorvoer. Krap vier op de tien containers werden in de meetperiode ongeopend weer doorgevoerd.

Containerterminals

De haven van Rotterdam is goed voor bijna alle containers die in Nederlandse zeehavens worden verwerkt. Een derde van alle containers die in Rotterdam worden gelost, is bestemd voor de doorvoer. Sinds twee containerterminals op de Tweede Maasvlakte in 2015 in gebruik zijn genomen, stijgt het aantal aangevoerde containers in Rotterdam sterk.

Lees ook
Zo wordt Rotterdamse haven de slimste ter wereld
Groei containeroverslag stuwt Rotterdamse haven

Rotterdamse haven als draaipunt

De meeste goederen die ongezien worden doorgevoerd betreffen textiel en hout. Veel containers met hout uit Finland, Rusland en Zweden worden in Rotterdam overgeslagen met als eindbestemming China. Verder worden vaak voedingsmiddelen via Rotterdam naar Rusland verscheept.

Ook werden veelal containers met oud-papier, karton en ander afval in Rotterdam verzameld om naar China te worden verscheept. Deze stroom zal opdrogen nu China per 1 januari een importverbod heeft ingesteld voor verschillende afvalsoorten.