nieuws

Bol.com krijgt nieuwe sorter in pand Ingram Micro (video)

Warehousing 3545

Bol.com bouwt en vernieuwt op diverse locaties in Waalwijk. Aan de Veerweg staat een pand waarin Ingram Micro de operatie runt en nu geheel voor bol.com opnieuw aan het inrichten is. Een nieuwe sorter is hier straks het nieuwe paradepaardje.

Bol.com krijgt nieuwe sorter in pand Ingram Micro (video)

Met alle veranderingen van de afgelopen tijd is het gebouw aan de Veerweg toe aan een nieuwe indeling. Daarmee kwam onder meer de sorter onder een vergrootglas te liggen, die Equinox tien jaar geleden installeerde. Is de installatie wel maximaal gebruikt, zou een andere sorter beter tot zijn recht komen? Staat de sorter straks nog wel op de goede plek?
“Nu we ook het laatste deel van het pand gaan inzetten voor bol.com is het moment aangebroken om alles opnieuw in te richten.” Dat zegt Jeroen te Brake, verantwoordelijk voor de engineering en projecten bij Ingram Micro. Hij zag links en rechts suboptimalisaties ontstaan.

In modules van twee meter

Vervolgens ging Ingram Micro, samen met de material handling experts van bol.com in gesprek met de leverancier. De verhuizing van de sorter zou qua kosten niet veel goedkoper zijn dan de aanschaf van een nieuwe. Daarbij is ook gekeken naar de downtime, die een verplaatsing met zich mee brengt. Dat zou kunnen oplopen tot drie weken. Groot voordeel is dat de nieuwe machine een stuk compacter is met minder vloeroppervlak als gevolg. Bovendien kan de nieuwe sorteermachine een breder deel van het assortiment aan.
De installatie betreft een zogenaamde LR-sorter, die Equinox maakt in modules van ongeveer 2 meter. De schalen waarop de producten liggen kiepen zowel links als rechts de artikelen uit. Producten tot 25 kg gaan erover heen met afmetingen van 60 x 40 x 40 cm; dat is meer dan op de huidige sorter mogelijk is. De standaard aanpak en vooral ook de mogelijkheid om de modules vooraf in de fabriek te testen maken de sorter – die nu nieuw in het assortiment van Equinox is verschenen – tot een goedkopere oplossing dan doorgaans het geval is met vergelijkbare sorteersystemen.

 

 

Beter passend bij proces

Bijkomend voordeel van een modulair, gestandaardiseerd product is dat oplevering kan voor de piekperiode (die voor het inbound proces al ruim vóór Black Friday begint) en dat is dan binnen een half jaar na bestelling. In de huidige markt met heel veel vraag naar material handling oplossing is dat best opmerkelijk. Daarmee beschikt locatie Veerweg straks over een gloednieuwe sorter, die beter past bij het beoogde proces met minder (18 stuks) uitgangen dan zijn voorganger en een veel kleiner vloeroppervlak nodig heeft terwijl de capaciteit vergelijkbaar is.

Eerste installatie staat elders

De installatie die in Waalwijk komt te staan is niet de eerste van dit model die Equinox aflevert. Hartevelt Fashion Logistics in Utrecht kreeg deze zomer de primeur van het nieuwe ontwerp (zie video). Ook daar speelden aspecten als weinig vloeroppervlak, dus uitsorteren aan weerszijden, een belangrijke rol. Tot nu toe was wat Equinox maakte altijd maatwerk, op basis van voor een deel standaard componenten. Nieuw is behalve de modulaire constructie ook de verticale opbouw, waarbij de schalen geen rondjes draaien, maar ondersteboven terugkomen naar de voorkant van de installatie. Dat maakt compact bouwen mogelijk. Bijzonder is ook de manier waarop de modules aan elkaar worden verankerd in het plaatstaal; snel in elkaar en snel weer uit elkaar als dat nodig is om de sorter eventueel te verplaatsen.

De verbouwing zorgt ervoor dat de nieuwe sorter voor inbound werkzaamheden komt te staan in de huidige expeditiehal van Ingram Micro

 

 

 

Reageer op dit artikel