nieuws

Investeringsgigant Blackstone richt nieuw bedrijf op voor logistiek vastgoed

Warehousing 3217

De Amerikaanse investeringsgigant Blackstone is een nieuw bedrijf gestart voor logistiek vastgoed in Europa. Het bedrijf heet Mileway en beheert een portefeuille van rond de duizend objecten voor met name stadsdistributie doeleinden. De geschatte waarde is acht miljard euro. In Nederland beschikt de investeerder over een groot aantal panden in Amsterdam en Rotterdam.

Investeringsgigant Blackstone richt nieuw bedrijf op voor logistiek vastgoed

Mileway, met hoofdkantoor in het Atrium gebouw aan de Zuidas van Amsterdam, bezit duizend logistiek vastgoed objecten die geschikt zijn voor last mile deliveries in voornamelijk binnensteden. De panden zijn de afgelopen jaren aangekocht door verschillende vastgoedfondsen onder beheer van durfinvesteerder Blackstone.

Panden rondom grote steden

De portefeuille van Mileway beslaat 9 miljoen vierkante meter en ligt hoofdzakelijk in en rond de grote steden in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Nederland en Scandinavië, meldt Vastgoedmarkt. Mileway is ook actief in Zuid-Europa.

400.000 m2 logistiek vastgoed in NL

Tachtig procent van de portefeuille bestaat uit logistiek vastgoed in het VK, Duitsland, Nederland en Frankrijk. Zo beschikt de nieuwe vastgoedfirma in Amsterdam  over 400.000 vierkante meter aan logistiek vastgoed, verdeeld over 40 objecten en in Rotterdam over 41 logistieke panden met een totaal oppervlakte van 300.000 vierkante meter.

Dc’s rondom grote steden

De strategie van Mileway in Nederland is dat het zich richt op distributiecentra rondom de vier grote steden, vanwaaruit last mile deliveries worden gedaan aan de consument. Door de alsmaar kortere bezorgtijden is het steeds belangrijker producten in de buurt van de consument op te slaan. Magazijnen van Mileway zitten bijvoorbeeld in Hoofddorp en Zaandam, meldt het Financieele Dagblad (FD) dinsdag.

Inzetten op last mile logistics

Het bedrijf, dat 150 medewerkers telt, streeft volgens eigen zeggen ‘naar verdere groei in bestaande en nieuwe markten’. Volgens James Seppala, hoofd Real Estate Europe bij Blackstone is Mileway de volgende logische stap in de Europese lange termijn strategie voor logistiek vastgoed. “Als het grootste vastgoedbedrijf van Europa voor ‘last mile logistics’ geven we met Mileway een antwoord op de groeiende vraag naar e-commerce gerelateerd logistiek vastgoed, dat snelle leveringen voor kleine en grote bedrijven faciliteert.”

Portefeuille met winst doorverkopen

Het FD – die enige duiding geeft over de totstandkoming van Mileway- legt uit dat Blackstone dit nieuwe logistiek vastgoed bedrijf verder wil uitbreiden en over een paar jaar gaat doorverkopen aan institutionele investeerders. Die tactiek is volgens de zakenkrant typisch voor durfinvesteerders, die vaak panden kopen waaraan een relatief hoog investeringsrisico zit. Het vastgoed wordt een aantal jaren in bezit gehouden en vervolgens met winst doorverkocht.

Verkoop van Logicor aan Chinezen

Eerder deed Blackstone iets overeenkomstigs met logistiek vastgoed ontwikkelaar Logicor. De investeringsmaatschappij verzamelde de panden, bracht ze onder in Logicor en verkocht het vervolgens aan het Chinese staatsinvesteringsfonds China Investment Corporation (CIC), voor 12,3 miljard euro.

Reageer op dit artikel