nieuws

Nederland in Europese top meest aantrekkelijke logistiek vastgoedmarkten

Warehousing 835

Nederland staat op de vierde plaats als meest aantrekkelijke logistiek vastgoedmarkt van Europa. Op de eerste plaats staat Duitsland gevolgd door Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De top-5 wordt afgesloten door Ierland.

Nederland in Europese top meest aantrekkelijke logistiek vastgoedmarkten

De top-5 voor meest aantrekkelijke Europese landen voor logistiek vastgoed beleggingen is vastgelegd in het Savills European Omnichannel rapport dat vandaag is verschenen. Duitsland, dat met 70,2 punten aan de top van de LMA-index (Logistics Market Attractiveness) staat, biedt strategische kansen voor beleggers die willen profiteren van de groeiende en grensoverschrijdende e-commerce, concludeert de internationale vastgoedadviseur. Door de toenemende interesse laten prime yields een dalende trend zien, met uitschieters tussen de 4,1 procent – 4,4 procent.

VK meest volwassen e-commerce markt

Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk staan op de tweede en derde plaats op de ranglijst van de logistiek vastgoed adviseur met respectievelijk 68,3 en 68,1 punten. Het VK heeft de meest volwassen e-commerce markt van Europa en laat de laagste spreiding zien tussen internetgebruik en online aankopen, wat betekent dat Britten gewend zijn om online te shoppen. De vastgoedadviseur verwacht dat de stijgende trend zal voortzetten, met een groei van e-commerce van 6,7 procent in de aankomende vijf jaar. Dit vertaalt zich vervolgens in een groeiende vraag van beleggers naar logistiek vastgoed. Nederland staat op de vierde plaats in de index, als markt die nog veel potentie biedt omdat de relatie tussen retail en de logistieke sector nog verder kan versterken.

European Omnichannel

European Omnichannel

West-Europa voorop in logistiek vastgoed

Volgens Marcus de Minckwitz Director Regional Investment Advisory EMEA bij Savills, toont deze ranking aan dat West-Europa voorop loopt als het gaat om e-commerce penetratie en daaropvolgend de investeringen in de logistieke vastgoedmarkt. “Ondanks de uitdagende sociaal economische vooruitzichten, is de verwachting dat de retail omzet in Europa gemiddeld met 2,1 procent per jaar zullen stijgen. Doordat meer aankopen online zullen plaatsvinden, verwachten wij dat de vraag van zowel beleggers als gebruikers naar logistiek vastgoed verder toeneemt.”

‘Ruimte voor meer groei in Nederland’

Douglas van Oers, Co-Head Logistics & Industrial bij Savills in Nederland, zegt op zijn beurt dat de Nederlandse consument beter de weg naar webwinkels weet te vinden dan andere Europese consumenten, maar hij tekent daar wel bij aan dat ze (nog) wel aanzienlijk minder geld uitgeven. “Dit biedt ruimte voor substantiële verdere groei van e-commerce in Nederland, wat mijns inziens gaat zorgen voor een toenemende vraag naar logistiek vastgoed in de aankomende jaren.”

Lees ook: Vraag naar logistiek vastgoed in 2018 groter dan ooit

Reageer op dit artikel