nieuws

Montapacking vangt pieken eenvoudiger op door cobots

Warehousing 1118

Robots veroveren de magazijnen van Montapacking. De e-fulfilmentspeler schaft honderden cobots aan; robots die samen met mensen kunnen werken.

Montapacking vangt pieken eenvoudiger op door cobots

Montapacking wil zijn kostprijs binnen vijf jaar gehalveerd hebben. Dat is nodig om de strijd met de concurrenten aan te kunnen blijven gaan.  Aan robotisering/automatisering valt niet te ontkomen. Edwin van der Ham, directeur, eigenaar van Montapacking: “Met handjes alleen red je het niet. Wij geloven vooral in de kracht van mens en machine; samenwerken dus.”

Cobots

Montapacking zoekt naar de optimale balans tussen enerzijds mechanisering om de efficiency te laten toenemen, maar wil ook flexibel blijven. “Daarom geloof ik in cobots”, stelt Van der Ham. “Het beste van twee werelden, dat hebben we nu gevonden. Volledige robotisering zie ik bij ons niet gebeuren, Amazon ook niet trouwens. Daarvoor zouden we een onverantwoord grote investering moeten doen voor alleen de piekmomenten. Het is mooi als onze orderpickers straks niet meer 10 km per dag hoeven te lopen.”

 

Nog voor de piek van komend najaar wil Van der Ham live zijn met de eerste serie robots in het dc in Gorinchem. Daarna volgen in rap tempo de overige acht locaties en gaan ruim 300 mobiele robots de (nu) 400 medewerkers helpen om pieken op te vangen.

 

Hoor het complete verhaal van Erwin van der Ham op:

 

De mobiele cobots – model Lowpad – zijn 12 cm hoog en rijden onder verplaatsbare stellingkasten, die de opgeslagen producten bij de orderpicker brengen. De eerste proefopstelling is nu in bedrijf bij Montapacking. Van der Ham: “We willen geen afgesloten ruimte waar robots werken, maar juist een combinatie van mens en robot. Iedere ochtend voorspellen we tamelijk nauwkeurig dankzij onze slimme software wat er op ons afkomt, gezien de acties die de webshops doen. Dan weten we ook welke veelgevraagde producten we moeten klaar zetten voor de orderpickers.”

 

The Art of Smart warehousing: bekijk het complete online magazine

Reageer op dit artikel