nieuws

Log!Ville heet het nieuwe logistiek democentrum in België

Warehousing 736

Het is al eens eerder geprobeerd in Nederland, maar België zet nu de toon met een ‘state-of-the-art belevingscentrum’ op logistiek gebied. De eerste steen is gelegd op het Wetenschapspark van de Universiteit Antwerpen in de gemeente Niel. September 2020 gaan de deuren open.

Log!Ville heet het nieuwe logistiek democentrum in België

Minister Philippe Muyters legde vorige week de eerste steen van Log!Ville samen met Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor Economie en Innovatie bij provincie Antwerpen en voorzitter van POM Antwerpen, en met VIL-voorzitter Danny Van Himste en Tom De Vries, burgemeester van Niel.

‘Dé onmoetingsplek voor innovatieve logistiek’

In dit project treedt POM Antwerpen op als bouwheer en VIL als exploitant. “Het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen is de geknipte locatie voor Log!Ville”, benadrukt POM-voorzitter Caluwé. “Het democentrum zal innovatie uitstralen, nieuwe trends op het vlak van logistiek detecteren in binnen- en buitenland, ultramoderne technologieën demonstreren, co-creatie bewerkstelligen en de valorisatie van allerlei nieuwe toepassingen stimuleren. Het moet dé ontmoetingsplaats worden voor alle Vlaamse bedrijven, die met logistiek te maken hebben. De logistiek is één van de economische speerpuntsectoren van Vlaanderen in het algemeen en  van de provincie Antwerpen in het bijzonder. Logisch dus dat wij dit initiatief ten volle ondersteunen.”

Mature maar niet mainstream innovaties

Met Log!Ville wil VIL de logistieke sector in Vlaanderen helpen innoveren door praktische toepassingen en vernieuwende concepten te ontdekken, demonstreren, testen en laten ervaren. “De focus van Log!Ville zal liggen op mature B2B innovatie  die nog niet mainstream terug te vinden is in het bedrijfsleven. Er is ook plaats voor vernieuwende concepten als inspiratie voor de sector. De kennis die VIL als Speerpuntcluster Logistiek in huis heeft zal Log!Ville in de praktijk brengen”, aldus Danny Van Himste, voorzitter van VIL.

Tien jaar geleden – LogiXperience…

Een paar jaar lang is veel tijd en energie gestoken in een project LogiXperience in onder andere Breda en Venlo. Maar een succes is dit initiatief in Nederland nooit geworden. Veel partijen waren enthousiast maar haakten uiteindelijk af.
Lees meer over LogiXperience >>>>

Fysieke én virtuele ontdekkingsreis

Het gebouw zal bestaan uit vier onderdelen: een fysieke demonstratiezone, een virtuele belevingsruimte, een co-creatiegedeelte en een polyvalente ruimte. In de fysieke demonstratiezone van 1.333 vierkante meter zullen bezoekers de nieuwste toepassingen in de logistiek kunnen ontdekken en testen. Dat gaat van exoskeletten en AGV’s naar slimme brillen. In de Digital Experience Center van 518 vierkante meter wacht de bezoekers een digitale beleving.
De co-creatieruimte, de Logistics Innovation Accelerator genoemd, wordt een ruimte van 400 vierkanter meter waar innovatie in de logistiek live zal gebeuren. Bedrijven, onderzoeksinstellingen en startups zullen er via corporate venturing en co-creatie samenwerken aan een digitale, duurzame logistiek als game changer. De polyvalente ruimte van 523 vierkante meter tot slot zal dienen voor het organiseren van bijeenkomsten en evenementen.
“Log!Ville zal een fysieke en virtuele ontdekkingsreis worden die de competitiviteit van onze bedrijven op het vlak van supply chain versterkt met focus op automatisering, digitalisering, duurzaamheid en last mile delivery. Dit gebouw wordt een landmark voor de logistiek in Vlaanderen en ver daarbuiten. Ik ben dan ook trots dat we dit in onze regio kunnen realiseren”, zo is de overtuiging van minister Philippe Muyters.

Reageer op dit artikel