nieuws

Fieldlab AML start praktijktest met AGV’s en robots

Warehousing 1378

Op de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven is het startsein gegeven voor een fieldlab test met onder andere AGV’s (Automated Guided Vehicles) en andere robotica. Doel van het experiment, dat wordt uitgevoerd door het Fieldlab Advanced Manufacturing Logistics (AML), is om kennis te ontwikkelen op het gebied van productielogistiek, optimale productieplanning en voorraadoptimalisatie.

Fieldlab AML start praktijktest met AGV’s en robots

Volgens AML beperkt de test met AGV’s en robots zich niet alleen tot de productievloer maar ook wordt gekeken wat de inzet van deze autonome voertuigen heeft in de gehele toeleverketen van de maakindustrie.

Nabootsen supply chain

De testomgeving die vorige week woensdag in gebruik werd genomen, bootst een vereenvoudigde logistieke keten na, bemand door robots. De testomgeving maakt deel uit van een onderzoek naar de maximaal haalbare automatiseringsgraad en slimme zogeheten multi-company planning methodes.

Minder supply chain kosten

Met de praktijktest wil AML de toeleverketen in de maakindustrie volgens eigen zeggen de mogelijkheid bieden om een slag te maken in productiviteit, doorlooptijd en supply chain kosten. “Door automatisering en planning te optimaliseren kan met minder logistieke middelen en investeringen een snellere levertijd en een hogere productiviteit gerealiseerd worden”, zegt Erik Vermeulen, programma manager van het Fieldlab AML.

 

Demonstratie in real-life testomgeving

Volgens Vermeulen wordt met de test op de Brainport Industries Campus in Eindhoven kennis opgebouwd over simulatie, integratie en IT-connectivity, supply chain orkestratie en mobiele robots. “Dit demonstreren we in de real-life testomgeving, die in het afgelopen jaar bij een van onze projectpartners is opgebouwd en due we de afgelopen weken hebben verhuisd naar de BIC-campus.”

 

Lees ook:

Mens en robot – gaat dat wel samen?

 

Kennis op gebied productielogistiek

Het Fieldlab AML vorig jaar gestart met het ontwikkelen van kennis op het gebied van productielogistiek, optimale productieplanning en voorraadoptimalisatie in de supply chain van de high-tech maakindustrie. De oprichters van dit Fieldlab zijn IJssel Technologie, Rubix, KMWE, Brainport Industries, TU/e en de Erasmus Universiteit. Hierbij aangesloten zijn ook de bedrijven Faes Packaging Concepts en robotspecialist Yaskawa. Ook wordt op dit moment samengewerkt met techbedrijven als Grenzebach (AGV-producent), MIR en Anylogic.

Innovatieprogramma Fabriek van de Toekomst

AML maakt deel uit van het innovatieprogramma ‘Fabriek van de Toekomst’. Dit programma is opgesteld door 75 bedrijven en onderwijs- en kennisinstellingen en brancheverenigingen in nauwe samenwerking met de provincie Noord-Brabant, Brainport Industries Coöperatie en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM).

Lees ookRobots in de logistiek: dit is er, dit kunnen ze

Reageer op dit artikel