nieuws

Alibaba steekt 75 miljoen euro in Europees distributiecentrum Luik

Warehousing 4360

De Chinese internetgigant Alibaba steekt 75 miljoen euro in zijn eerste Europese distributiecentrum dat in Luik wordt gevestigd. Na veel lobbywerk – waar ook Nederland zich nadrukkelijk in mengde – werden woensdag de definitieve contracten getekend voor de bouw van het dc bij de Luikse luchthaven Bierset.

Alibaba steekt 75 miljoen euro in Europees distributiecentrum Luik

Alibaba krijgt voor de realisatie van het dc 220.000 vierkante meter ter beschikking. De eerste commerciële activiteiten zullen naar verwachting begin 2021 worden opgestart door , de logistieke divisie van de Chinese internetreus. De investering levert 3.000 nieuwe banen op, waarvan 900 directe. Het distributiecentrum wordt officieel de toegangspoort voor Chinese goederen in Europa. Ook zal Alibaba producten van Belgische bedrijven in China onder de aandacht brengen.

Kink in de kabel door Fedex

Heel even leek er een kink in de kabel te komen toen de bestuurders van Aéroports de Paris, aandeelhouder van de Luikse luchthaven, vorige week met een blokkade dreigden, meldt de Belgische zakenkrant De Tijd. Fedex had ook zijn oog laten vallen op 22 hectare bedrijfsterrein dat aan Alibaba beloofd was. Met de Amerikaanse pakketleverancier wordt nog nader gesproken.

Luchthaven wil vrachtcapaciteit fors uitbreiden

Gisteren werd in Luik een investeringsovereenkomst getekend tussen Alibaba en het Waals Gewest. Ook premier Charles Michel was aanwezig bij de ondertekening. Hoeveel extra vluchten de komst van de Chinese webgigant naar Luik oplevert, is niet bekend. Op Liège Airport werd vorig jaar 717.000 ton vracht verwerkt, een record. De luchthaven wil zijn vrachtcapaciteit fors uitbreiden en trekt daar 50 miljoen euro voor uit.

Nederland wilde Alibaba ook

In augustus heeft premier Rutte nog een hoge delegatie van Alibaba ontvangen om te praten over de eventuele komst van een distributiecentrum in Nederland te praten. In november werd bekend dat de keuze van Alibaba voor de vestiging van zijn eerste Europese ‘airhub’ definitief was gevallen op Luik. Ook Maastricht Aachen Airport – dat geschikt wordt gemaakt voor het afhandelen van vrachtvliegtuigen – en Weert waren in de race om de EDC-operatie binnen te halen. Dat in Luik in tegenstelling tot op het Limburgse vliegveld 24 uur per dag mag worden gevlogen, heeft volgens Alibaba uiteindelijk de doorslag gegeven, meldt De Limburger.

Reageer op dit artikel