nieuws

Rutte lobbyt bij Alibaba voor logistieke hub in Limburg

Warehousing 2224

Premier Rutte heeft in augustus een hoge delegatie van handelsplatform Alibaba ontvangen om te praten over de vestiging van een distributiecentrum in Nederland. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Rutte lobbyt bij Alibaba voor logistieke hub in Limburg

Zo zouden de locaties Weert en het nieuwe bedrijventerrein bij vliegveld Maastricht-Aachen in Beek ‘nog steeds in de race’ zijn. Bij de gesprekken in het torentje zou ook Alibaba-topman Jack Ma aanwezig zijn geweest, meldt het FD afgelopen zaterdag.

‘Nederland logistieke wereldspeler’

Doel van het gesprek, volgens welingelichte bronnen, was om Nederland als vestigingsland te etaleren. Dat draaide niet alleen om belastingvoordelen. De Chinezen moesten vooral begrijpen dat Nederland een logistieke wereldspeler is en dat het handelsverkeer sterk is gedigitaliseerd. De premier kreeg zijn munitie voor dit gesprek ook van een digitaal expert: Michiel Haarman, manager van het Neutraal Logistiek Informatie Platform (NLIP) en een van de initiatiefnemers van iShare. Haarman laat desgevraagd weten dat hij niets kan prijsgeven over de inhoud van het gesprek met Ma en Rutte.

 

 

Lees ook:

Alibaba en Maersk bundelen krachten

 

 

Gesprekken Luik in beslissende fase

Volgens het FD zijn de contacten tussen Rutte en Alibaba opmerkelijk, want er werd de laatste maanden serieus rekening mee gehouden dat Luik het distributiecentrum zou krijgen. De gesprekken met Luik lijken ondertussen wel in een beslissende fase te zijn beland. Een woordvoerder van de luchthaven van Luik zegt tegen de krant dat er nog steeds wordt onderhandeld, maar hij verwacht dat de gesprekken eind deze maand zijn afgerond.

Dc van maximaal 380.000 vierkante meter

Net als Luik heeft Limburg de beschikking over een internationale luchthaven. Daarnaast is er ruimte voor een dc van maximaal 380.000 vierkante meter.  Ter vergelijking: het grootste Nederlandse distributiecentrum in aanbouw is die van het Spaanse modeconcern Inditex in Lelystad. Dit dc krijgt een omvang van is 155.000 vierkante meter.

Alibaba wil 5 logistieke centra realiseren

Alibaba wil op vijf plekken in de wereld grote logistieke centra bouwen, zodat goederen mondiaal in 72 uur geleverd kunnen worden. Naast Dubai, Hangzhou, Kuala Lumpur en Moskou komt er ook een distributiecentrum in Europa. Met de bouw van de nieuwe distributiecentra is naar verluidt 16 miljard dollar gemoeid. Cainiao, de logistieke dochter van de online gigant, gaat de scepter zwaaien over deze dc-operaties.

‘Weert fungeerde als hefboom’

In 2016 maakte toenmalig wethouder Frans van Eersel van Weert al bekend dat het een serieuze kandidaat was voor de vestiging van een groot distributiecentrum van het ‘Chinese Amazon’. Die kansen leken definitief verkeken toen eerst Hamburg en kort daarop Luik om de hoek kwamen kijken. Wethouder Wendy van Eijk (VVD) liet destijds aan Logistiek.nl weten: “Mocht het zo zijn dat Alibaba zich niet in Weert vestigt, dan kunnen we evengoed tevreden zijn als ze naar een andere plek in Limburg of Belgisch Limburg gaan. Het economische effect van de vestiging van een Alibaba distributiecentrum is regio overstijgend. Provincie Limburg is daarom mee geweest met de Weerter handelsreis naar China in 2016. Uiteindelijk is Weert dan de hefboom geweest voor deze ontwikkeling.”

Reageer op dit artikel