nieuws

Jumbo start bouw geautomatiseerd distributiecentrum

Warehousing 7989

Jumbo is begonnen met de bouw van zijn geautomatiseerd distributiecentrum. In Nieuwegein bouwt de supermarktketen een geautomatiseerd landelijk dc. Maandag werd symbolisch de eerste paal in de grond geslagen.

Jumbo start bouw geautomatiseerd distributiecentrum
Frits van Eerd (CEO Jumbo), Kitty van Eerd, Monique Groenewoud – van Eerd (Evenementen & Sponsoring Jumbo), Colette Cloosterman – van Eerd (CCO Jumbo), Ton van Veen (CFO Jumbo) en Karel van Eerd.

De start van het nationaal geautomatiseerd distributiecentrum (NDC) volgt bijna 2 jaar nadat Jumbo de bouwplannen aankondigde. Met een officiële ceremonie maandag in aanwezigheid van onder meer burgemeester en wethouders, sloeg Kitty van Eerd, echtgenote van Karel van Eerd, symbolisch de eerste paal.

Distributiecentrum verrijst in Nieuwegein

Het toekomstige distributiecentrum wordt gebouwd op een van ruim 200.000 m2 op bedrijventerrein De Liesbosch in Nieuwegein. Het centrum krijgt in eerste instantie een omvang van circa 45.000 m2.  CEO Frits van Eerd: “Jumbo blijft sterk groeien. Om deze groei in goede banen te leiden, zal ons NDC in Nieuwegein zich toeleggen op een snellere en efficiëntere toelevering van langer houdbare producten.”

Witron systemen

Jumbo gaat gebruik maken van de systemen van Witron. De material handlling systemen zijn vergelijkbaar met het geautomatiseerde dc van Coop in Oslo. In het geautomatiseerde dc worden medium en slow move producten verwerkt. Het aantal artikelen in deze categorie langer houdbare producten zal de komende jaren stijgen tot ruim 14.000 stuks.

 

Lees ook
Spar ontketent ‘logistieke revolutie’ met geautomatiseerd distributiecentrum

 

In Nieuwegein komen volautomatische systemen die pallets naar zogenoemde opslaglocaties verplaatsen. Het mechanisatiesysteem bestaat uit drie subsystemen waarin de order, afhankelijk van de artikelkenmerken, handmatig of gemechaniseerd wordt verzameld. De Order Picking Machine (OPM) zorgt ervoor dat zo’n 75 procent van de artikelen gemechaniseerd op de rolcontainer wordt geplaatst.

In het Dynamic Picking Ssyteem (DPS) worden kratten met behulp van een Pick by Light systeem gepickt en eveneens automatisch in een rolcontainer geplaatst. De overige artikelen worden handmatig verzameld. Door het efficiënt stapelen van de rolcontainers wordt het aantal transportbewegingen verminderd. Ook zijn de producten sneller in de winkelschappen te plaatsen wat de klantbeschikbaarheid versnelt.
Jumbo wil voor de nieuwbouw in Nieuwegein de hoogste BREEAM-certificering realiseren. Het NDC moet in 2020 operationeel zijn.

Automatisering hot in supermarktland

Jumbo is niet het enige supermarktconcern in Nederland dat inzet op automatisering. Spar betrekt het 1e kwartaal zijn geautomatiseerde dc in Waalwijk. Albert Heijn neemt een dezer weken zijn volledig geautomatiseerde dc in Zaandam in gebruik.
Hoogvliet volgt in 2020 met zijn eigen versie. 2020 ook is het jaar dat Plus overgaat naar hun automatisch dc.

 

Reageer op dit artikel