nieuws

Logistieke renovatie kan dreigend faillissement kampeerwinkel Vrijbuiter niet voorkomen

Warehousing 2670

Logistieke renovatie kan dreigend faillissement kampeerwinkel Vrijbuiter niet voorkomen

Vrijbuiter in Roden zit in de problemen. Ondanks een grootschalige logistieke renovatie staat de kampeerwinkel op omvallen. De overkoepelende BV Wilderness waar de kampeerhal onder valt, heeft uitstel van betaling aangevraagd.

Vrijbuiter heeft naast zijn hoofdvestiging in Roden, waar ook het centrale maagzijn is gevestigd, filialen in Zaandam, Gouda en Roermond. De problemen komen niet geheel onverwacht. Het bedrijf zit al jaren in zwaar weer, meldt het Dagblad van het Noorden.  De Vrijbuiter stond ook in 2014 al op het randje van omvallen.

Voorraadbetrouwbaarheid

Reden voor de toenmalige CFO, Roelof Pothof de logistieke operatie flink op de schop te nemen in 2014-2015. “Achterstallig onderhoud.” Zo duidde Pothof in 2015 de situatie bij zijn aantreden eind 2013. Ook op het gebied van logistiek, met name de voorraadbetrouwbaarheid.

Verouderde logistiek

Oorzaak van het voorraadprobleem van de grootste kampeerwinkel van Nederland lag in de verouderde logistiek operatie. Vrijbuiter, dat vier megastores en een webwinkel met 15.000 sku’s heeft, tot 2015 geen WMS voor zijn bulkmagazijn in Leek (van waaruit de winkelbevoorrading plaatsvindt). Orderpicking gebeurde met papierenlijsten. Daarbij kwam dat de orders voor de webshop uit de winkel in Roden werden gepickt.

WMS

Vrijbuiter schafte begin 2015 een WMS pakket (WICS) aan voor het bulkmagazijn om  realtime inzicht te krijgen in de voorraad in het magazijn en de winkels. Ook de webshop (4000 vierkante meter) is ontsloten door het warehouse management systeem en werd losgekoppeld van de winkeloperatie. Papierenlijsten zijn ingeruild voor handscanners.

 

Reageer op dit artikel