nieuws

Rhenus dc ‘Newlogic III’ meest duurzame van Europa

Warehousing 3603

Rhenus dc ‘Newlogic III’ meest duurzame van Europa

Het nieuwe distributiecentrum van Rhenus in Tilburg ziet er niet alleen futuristisch uit, het is met het zogenaamde BREEAM-Oustanding ontwerpcertificaat ook hard op weg om het ‘meest duurzame dc van Europa’ te worden. Volgens de ontwikkelaar, Dokvast is dit hoge duurzaamheidsniveau bereikt doordat bij de bouw van gasloze dc volop slimme technologieën en duurzame materialen zijn toegepast.

Die duurzame aanpak heeft er in geresulteerd dat Dokvast deze week het BREEAM Outstanding-ontwerpcertificaat in ontvangst mocht nemen. Het pand, DC Newlogic III, realiseert de ontwikkelaar uit Oisterwijk in opdracht van Rhenus Contract Logistics.

Dc gebouwd volgens Trias Energetica

De behaalde BREEAM-score voor het ontwerpcertificaat is 98,48 procent, goed voor het predicaat van meest duurzame distributiecentrum van Europa. Volgens Jos Klanderman, managing director van Dokvast, is op bijna alle categorieën – op basis waarvan de BREEAM-certificering tot stand komt – de maximale score behaald. “Waar het gaat om de categorie ‘energie’ vliegen wij altijd aan vanuit het Trias Energetica-principe. Zo zorgen we voor een luchtdichte buitenschil, gebruiken we duurzaam opgewekte energie met zonnepanelen en gaan we zuinig om met fossiele brandstoffen.”

 

Lees ook:

Rhenus gaat groots bouwen in Tilburg

 

BREEAM Outstanding score

Daarnaast hebben het gebruik van duurzame materialen als automatisch dimmende led-verlichting, drievoudig isolatieglas, extra isolatie van daken, een warmtepomp en E-ketels bijgedragen aan de hoge BREEAM-certificering. Ook voor de realisatie van het dc – dat in de volksmond inmiddels The Tube wordt genoemd, is een ‘Outstanding’-score nagestreefd. Dit oplevercertificaat werd afgelopen dinsdag behaald.
Dokvast betitelt het pand bovendien als een ‘all-electric DC’, het verbruikt met andere woorden alleen energie als het nodig is; verlichting gaat bijvoorbeeld pas aan als er iemand in de betreffende ruimte is. Tegen Logistiek.nl vertelde Alphons van Erven, ceo van Rhenus Contract Logistics Benelux, onlangs dat de logistiek dienstverlener ‘klimaatneutraal is’. “Met de zonnepanelen op onze gebouwen genereren we nu al meer energie dan we verbruiken. Dat klinkt relatief eenvoudig, maar we zijn geen eigenaar van het pand. Dus de verhuurder moet daar wel in mee.”

 

Lees ook

Voordeel BREEAM verschilt van warehouse tot warehouse

Duurzaamheidsstrategie vormgeven

Voor het dc in Tilburg is volgens Van Erven een constructie bedacht, waarin zowel de eigenaar van het pand als een exploitant van zonneparken samen in gaan participeren. “Voor ons geldt als pluspunt een deel van de opbrengst, de eigenaar krijgt dat voordeel op moment dat wij het pand zouden verlaten en de exploitant profiteert van de extra energieopbrengst terug naar het elektriciteitsnet. Met dit framework gaan we vanaf nu onze duurzaamheidsstrategie verder vormgeven.”

Veel ruimte voor VAL-activiteiten

Het NewLogic III distributiecentrum, dat door Heembouw is gebouwd, heeft een totale oppervlakte van circa 60.400 vierkante meter, waarvan circa. 40.000 vierkante meter bestaat uit warehouse-ruimte, 4.400 vierkante meter kantoorruimte. 16.000 vierkante meter is gereserveerd voor VAL-(Value Added Logistics) activiteiten. Deze activiteiten kunnen nog worden uitgebreid met nog eens 15.000 vierkante meter. Het pand is daarnaast gecompartimenteerd, beschikt over een hoge vloerbelasting, 45 dockdeuren en uitbreidingsmogelijkheden waar het gaat om de mezzaninevloeren.

Dc derde kwartaal dit jaar klaar

De bouw van het futuristische dc op bedrijventerrein Het Laar in logistieke hotspot nummer 2 Tilburg begon eind vorig jaar en loopt nu op zijn eind. In het derde kwartaal van dit jaar zal Rhenus – op plaats 8 in de laatste editie van de Top 100 Logistiek Dienstverleners – het pand in gebruik nemen. In het dc komt ook een Autostore-installatie te staan.

Reageer op dit artikel