nieuws

‘Material handling groeit, mede door nieuwkomers’

Warehousing 2073

‘Material handling groeit, mede door nieuwkomers’
Harrie Swinkels

Per 1 januari is Harrie Swinkels de opvolger van Rudolf Keller als hoogste baas van SSI Schäfer. Hij legt uit wat de koers is van het bedrijf in een sector waar overnames elkaar snel opvolgen.

“We zijn wat we zijn”, zei Harrie Swinkels onlangs tegen de Europese vakpers in zijn nieuwe rol als CEO van SSI Schäfer. Een bedrijf dat zich niet van de wijs wil laten brengen.
Vijftien jaar geleden kwam Swinkels (62) over van Witron, waarvan hij de laatste jaren het Amerikaanse bedrijf onder zijn hoede had. Terug in Europa kwam SSI Schäfer op zijn pad. Die onderneming was toen bezig met overnames (Noell en PEEM) gericht op geautomatiseerde systemen. Hij kreeg de ontwikkeling van deze tak van SSI Schäfer onder zich.
Nog altijd is het bedrijf in handen van de familie Schäfer met een jaaromzet heeft van 1,5 miljard euro en ongeveer 10.000 medewerkers in 70 landen. Daarmee staat SSI Schäfer op plek zes van de wereld in de material handling sector, een marktsegment dat behoorlijk is opgeschud door recente overnames. Toyota nam Vanderlande over en eerder haalde Kion andere grote aanbieders binnen: Dematic en Egemin. SSI Schäfer hield zich op enkele minder grote overnames na betrekkelijk rustig op dit vlak. Swinkels is blij, dat de eigenaren van het bedrijf deze koers varen.

Is dit wel de juiste strategie voor de toekomst?

“Ja. Natuurlijk zien we vanuit de heftruckwereld nieuwe, grote spelers toetreden. Omgekeerd zijn wij nog steeds niet van plan om heftrucks te gaan maken, ook al is het dan moeilijker om wereldwijd de nummer één te worden in deze sector. Maar onze visie is om de beste oplossingen te bieden voor onze klanten en ons om die reden te concentreren op datgene waar we goed in zijn. Er is veel geld in de markt. Logistiek is sexy tegenwoordig, mede vanwege de ontwikkelingen in e-commerce. Dat is goed voor de ontwikkeling van de logistiekbranche maar ook niet minder voor ons, een van de aanbieders. De nieuwkomers – denk ook aan Amazon bijvoorbeeld – drijven de markt naar een ongekende hoogte met nieuwe technologieën en ideeën. Het helpt bovendien om jonge, hoogopgeleide mensen te interesseren voor een baan in deze sector. Concurrentie komt van alle kanten, maar het grote plaatje is dat deze marktontwikkeling ons enorm helpt om onze doelen te bereiken.”

Vormen de vele overnames in deze sector een bedreiging?

“Juist omdat we niet betrokken zijn bij de hele grote overnames hebben we een betrekkelijke rust en stabiliteit in onze organisatie. Ik hoop dat klanten ook zien, dat wij een gezonde en stabiele organisatie zijn. De afgelopen jaren hebben we veel tijd kunnen steken in de manier waarop we onszelf kunnen verbeteren. De relatief kleine overnames die we hebben gedaan – ik denk aan Ro-ber, Motum en ABM – hebben geen impact op de structuur van onze organisatie. Zeker bij het samenvoegen van een material handling specialist en een heftruckfabrikant heb je mogelijk te maken met compleet andere bedrijfsstructuren. Dat vergt veel energie. Ik ben blij dat onze eigenaren, de familie Schäfer, hebben besloten om zelfstandig te blijven en te groeien.
SSI Schäfer Overigens zijn wij geen kleine speler in deze markt. Het is niet zo, dat we te weinig financiële slagkracht zouden hebben. In het verleden hebben we al laten zien, dat we op eigen houtje een enorme omslag kunnen maken van een leverancier van eenvoudige magazijnmiddelen naar een specialist in geautomatiseerde processen. Daarmee zijn we een geduchte concurrent geworden van de partijen die daar al veel eerder mee bezig waren.”

Waar is SSI Schäfer met name sterk in?

“Een jaar of zeven geleden zijn we ons meer gaan profileren. Vooral op IT-gebied. Wereldwijd hebben we nu 1.200 IT-specialisten in dienst. Dat is meer dan 10 procent van het totale personeelsbestand. Dat heeft ons mede de positie gegeven die we nu hebben. Daar kunnen we de komende jaren mee vooruit. In het begin hebben we van alles aangepakt, soms ook wat minder slimme dingen gedaan, en zelfs zijn we af en toe een beetje geschrokken van ons eigen enthousiasme. Maar na een stukje consolidatie zijn we meer gestructureerd te werk gegaan. SSI SchäferWe hebben nu een aparte afdeling innovatie en technologie onder leiding van Rob Schmit, die al heel lang meeloopt in geautomatiseerde magazijnen. We investeren ook al jaren 3 tot 4 procent van onze omzet in R&D. Klanten vragen branchespecifieke oplossingen, omdat generieke systemen niet het beoogde resultaat leveren. Dat kunnen we nu voor de voor ons belangrijkste marktsegmenten bieden. Naast focus op zes markten hebben we intern technologieclusters gevormd, van ontwerp naar IOT en realisatie, die op basis van onze producten en systemen de best mogelijke oplossing samenstellen voor een klant. Die matrixorganisatie maakt ons klaar voor de toekomst.”

Wat betekent dit voor het assortiment?

“Dat we vooral werken aan verfijning van wat we al hebben op het gebied van shuttles, kranen, sorteersystemen en overhead conveyors. Verder zijn we natuurlijk sterk in opslagsystemen, bakken en andere ladingdragers. Andere zaken als robots halen we bij partnerfirma’s of kopen we in. Van Ro-ber hebben we veel geleerd over het toepassen van robots. Dit bedrijf blijft zelfstandig in de markt opereren, en werkt dus ook succesvol voor onze concurrenten. We willen verder graag samenwerken met start-ups in deze markt in plaats van zelf alles te ontwikkelen. Je hoeft niet alles zelf te doen. Het gaat om de complete oplossing en de IT-aansturing, die cruciaal is om een installatie te laten werken. IT, dat doen we wel zelf, absoluut. SSI SchäferSinds we vanaf het jaar 2000 nadrukkelijk de automatiseringskoers zijn gaan varen, zijn we gegroeid van system provider naar solutions provider en vooral van IT solutions. Maar dat neemt niet weg, dat we nog altijd groot zijn in het bieden van conventionele oplossingen voor magazijnen. Want naast glimmende, hoogwaardige technologie blijft de behoefte aan eenvoudige systemen groot. We blijven zo dicht mogelijk bij onze klanten en bij wat zij willen.”

Reageer op dit artikel