nieuws

Nieuwbouw distributiecentrum Nedcargo in Alphen aan den Rijn onzeker

Warehousing 4380

Nieuwbouw distributiecentrum Nedcargo in Alphen aan den Rijn onzeker

Het is nog niet duidelijk of Nedcargo een nieuw 60.000 vierkante meter groot distributiecentrum kan gaan bouwen naast de containerhaven Alpherium in Alphen aan den Rijn. De beoogde klant waar Nedcargo het distributiecentrum, dat werkgelegenheid zou bieden aan 250 mensen, voor wilde bouwen, is afgehaakt, meldt de regionale nieuwssite Studio Alphen.

De overeenkomst die Nedcargo met de gemeente Alphen heeft gesloten is ontbonden. Aanvankelijk leek het er op dat de logistiek dienstverlener helemaal geen distributiecentrum meer wilde laten bouwen. Maar dat zou nog kunnen veranderen. “Ik heb de directie van Nedcargo gemeld dat dit de enige kans voor hen is om ooit een distributiecentrum te bouwen bij de containerhaven’, zegt de verantwoordelijk wethouder Gerard van As van lokale partij Nieuw Elan tegen Studio Alphen donderdag.

Nedcargo koopt de grond gefaseerd aan

De gemeente Alphen doet op verzoek van Nedcargo een nieuwe aanbieding voor de aan te kopen grond. “Waarschijnlijk gaat, als de verkoop door gaat, Nedcargo de 10 hectare grond gefaseerd aankopen.’ In februari moet de logistiek dienstverlener een keuze maken. De gemeente had overigens ook een probleem: het bleek onhaalbaar om het bestemmingsplan tijdig voor elkaar te krijgen. Het nieuwe plan van Nedcargo wordt dinsdag 30 januari in het college van burgemeester en wethouders besproken, daarna is het aan de logistiek dienstverlener om door te pakken of niet. “Wij willen voor 15 februari duidelijkheid”, aldus de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn.

‘We willen doorgaan met het project’

Diederik Antvelink, directeur van Nedcargo, zegt in een korte reactie: “Er zijn altijd kansen. Na drie jaar moeten we toch opnieuw naar het project kijken en aanpassen aan de nieuwe realiteit. We willen graag doorgaan met de nieuwbouw, alleen dan verdeeld over drie fases van 20.000 vierkante meter. Daarover wordt nu gesproken. We wachten op de nieuwe aanbieding van de gemeente.” Antvelink zegt verder dat het bedrijf twee klanten is kwijtgeraakt, waardoor er geen directe behoefte is aan de capaciteitsuitbreiding. “Er komt nu weer ruimte vrij in ons dc in Waddinxveen.”

Duurzaam distributiecentrum

Logistiek dienstverlener Nedcargo kreeg in december 2016 van de gemeente Alphen aan den Rijn definitief groen licht voor de bouw van het nieuwe distributiecentrum van 60.000 vierkante meter bij de containeroverslagterminal Alpherium op bedrijventerrein Steekterpoort. Het kostte wethouder Van As destijds veel overredingskracht om de gemeenteraad zover te krijgen om toestemming te geven voor de realisatie van het dc, waar met name het aspect duurzaamheid voorop staat. In eerste instantie zou worden begonnen met een dc van 40.000 vierkante meter dat eventueel later naar 60.000 vierkante meter zou kunnen worden uitgebreid.

Antvelink plaatste voorbehoud

Nedcargo-directeur Diederik Antvelink van Nedcargo plaatste destijds overigens al een voorbehoud. “De handtekening is mooi, maar voor ons begint het proces nu pas. Het wordt echt een mooi distributiecentrum gekoppeld aan de Alphense Overslag Terminal.”

Reageer op dit artikel