nieuws

ACM legt miljoenenboete op aan importeurs tractiebatterijen heftrucks

Warehousing 6250

ACM legt miljoenenboete op aan importeurs tractiebatterijen heftrucks

Vier importeurs van tractiebatterijen voor heftrucks zijn beboet voor een bedrag van in totaal ruim 16 miljoen euro. De boete is opgelegd door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De tractiebatterijen importeurs zijn bestraft omdat ze met de BMWT, die het kartel faciliteerde, verboden afspraken hebben gemaakt over een ‘loodtoeslag’ in de periode 2004 en 2013.

Deze ‘loodtoeslag’ was bedoeld om de sterk fluctuerende prijs van lood op een vaste manier in de verkoopprijs van de tractiebatterijen te verwerken. De BMWT en de importeurs van heftruck accu’s deelden daarnaast concurrentiegevoelige informatie met elkaar. Dit leidde volgens ACM tot beperking van de onderlinge concurrentie.

Deelnemers erkennen prijsafspraken

De BMWT en de vijf importeurs – Exide Technologies, Hoppecke Batterijen Nederland, EnerSys, Celectric en R&W Traktiebatterijen Import – hebben erkend dat ze bij de prijsafspraken betrokken waren. Zij krijgen daarom een lagere boete. Ze leggen zich er ook bij neer. Twee andere bedrijven, die de overtreding niet erkennen, volgen de normale procedure. “Het onderzoek naar deze twee tractiebatterijen leveranciers loopt nog. Hangende dit onderzoek maken we de namen van deze bedrijven niet bekend”, zegt ACM-woordvoerder Concurrentie en marktwerking, Murco Mijnlief, desgevraagd.

Exide krijgt clementie

Exide, Hoppecke en EnerSys hebben het kartel bij de ACM gemeld en krijgen hiervoor een extra verlaging van de boete. Omdat Exide als eerste de prijsafspraken meldde en de overtreding erkent, ontloopt het bedrijf, zo meldt ACM vanochtend, een boete van ruim 15 miljoen euro.

Loodtoeslag stond apart op de rekening

Uit het onderzoek van de autoriteit is naar voren gekomen dat de importeurs en de branchevereniging een aparte zogenaamde ‘loodtoeslag’ voerden die meebewoog met de prijs van lood op de metaalbeurs. Deze ‘loodtoeslag’ stond apart op de rekening bij de afnemers.

 BMWT faciliteerde afspraken

Op die manier werd een onderdeel van de prijs van tractiebatterijen vastgezet. De branchevereniging faciliteerde de afspraken door ieder kwartaal een lijst met ‘loodtoeslagen’ te verspreiden onder de leden. De afspraken waren regelmatig een onderwerp op de sectorvergadering van de branchevereniging BMWT. De ‘loodtoeslag’ varieerde van ongeveer 10 procent tot 30 procent van de prijs van de accu’s. De afspraken bestonden van 2004 tot 2013 en werden door de importeurs over het algemeen nageleefd.

BMWT: ‘vervelende periode afgesloten’

BWMT directeur Jan Hommes zegt in een reactie op de boete dat hij op dit moment ‘weinig heeft toe te voegen aan het besluit (download pdf van het volledige besluit) van de ACM’. “In overleg met de autoriteit hebben we besloten geen nadere mededelingen te doen. Er staat een verklaring op onze website op de opgelegde boetes. Daar wil ik – en dat hebben we ook afgesproken met ACM – het bij houden. Ik kan wel zeggen dat we een vervelende periode hebben afgesloten van veel onderzoek.”

Overzicht boetes

De BMWT komt er overigens met een boete van 112.500 euro nog goed vanaf ten opzichte van de miljoenen boetes (zie hieronder) die Hoppecke en EnerSys opgelegd hebben gekregen.

‘BMWT wisselde prijsgevoelige informatie uit’

BMWT krijgt overigens wel een waarschuwing van ACM want uit nadere onderzoeken bij andere onderdelen binnen de organisatie is gebleken, dat over meer onderwerpen concurrentiegevoelige informatie werd uitgewisseld. De vereniging hield bijvoorbeeld enquêtes over prijsontwikkelingen.

Vragen over monteurstarieven

In één van de enquêtes stonden vragen over voorgenomen monteurstarieven en werd gevraagd naar de daadwerkelijk gehanteerde prijs. De ACM heeft geen overtreding vastgesteld en daarom geen boete opgelegd. De BMWT verklaart dat het is gestopt met het verzamelen en verspreiden van dit soort concurrentiegevoelige informatie.

Brancheverenigingen moeten afzijdig blijven

Naar aanleiding van onderzoeken in deze branche waarschuwt de ACM dat brancheverenigingen zich niet moeten laten lenen voor het verzamelen en delen van concurrentiegevoelige informatie. Ook moeten brancheverenigingen niet meewerken aan concurrentiebeperkende afspraken die de leden onderling maken.

Prijsafspraken schaden eerlijke concurrentie

Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van de ACM: “Bedrijven moeten zelfstandig hun prijs bepalen. Dat leidt tot scherpe prijzen en betere dienstverlening. Prijsafspraken maken en concurrentiegevoelige informatie uitwisselen schaadt eerlijke concurrentie. Brancheorganisaties moeten daar alert op zijn.”

 

Foto's

Reageer op dit artikel