nieuws

Goud, zilver en ‘eervol’ voor veiligste magazijnen

Warehousing 2468

Goud, zilver en ‘eervol’ voor veiligste magazijnen

De verkiezing van het Veiligste Magazijn levert dit jaar een bont gezelschap aan winnaars op. Twee bedrijven in de categorie ‘klein’ en twee bedrijven in de categorie ‘groot’ gingen naar huis met een gouden plak.

DHL Supply Chain won goud met het dc in Bergen op Zoom (Ricoh). Niet voor het eerst overigens. In 2006 was dit dc de allereerste prijswinnaar als Veiligste Magazijn van Nederland. Nu kreeg hetzelfde dc opnieuw de prijs, nadat er veel veranderingen hebben plaats gevonden vooral in de aansturing van de processen met speciaal op veiligheid gerichte programma’s.

Opnieuw stappen gezet in veiligheid

Ook de tweede winnaar van ‘goud’ (in de categorie ‘groot’) had al eens eerder meegedaan de verkiezing. Vorig jaar werd Schneider Electric in Helmond tweede. Volgens de jury heeft het bedrijf in het afgelopen jaar opnieuw stappen gezet op veiligheidsgebied en behoort het magazijn nu tot de absolute top.
In de categorie ‘klein’ (tot 25 medewerkers) werden Abbott Biologicals in Olst en Janssen Biologics op Schiphol gehuldigd met een gouden plak. Beide bedrijven waren eveneens in het verleden al een keer deelnemer, Abbott wist in 2013 de eerste plaats te bemachtigen, Janssen werd in 2008 tweede.

Veiligheid hier en daar onder druk

De genomineerden van dit jaar, die de klappen van de zweep nog niet kenden, moesten genoegen nemen met zilver of een eervolle vermelding. Jumbo had het dc in Breda (voormalig C1000) ingeschreven. Na de transitie naar Jumbo wilden medewerkers samen met het management doorpakken en ook op veiligheidsgebied tot de besten gaan behoren. Volgens juryvoorzitter prof. René de Koster (Erasmus) is het retail dc daar grotendeels in geslaagd. Er is veel gedaan aan het lerend vermogen op dit gebied. De enorme groei binnen Jumbo zorgt er echter voor, dat veiligheid hier en daar toch onder druk is komen te staan. Daar liggen verbetermogelijkheden. Directeur supply chain Karel de Jong beschouwde de zilveren plak als een groot compliment aan alle medewerkers.

Eervolle vermeldingen

De andere twee genomineerden gingen haar huis met een eervolle vermelding. Docdata in Waalwijk (categorie ‘groot’) en Fast & Fluid in Sassenheim (categorie ‘klein’) hebben volgens de jury nog onvoldoende structureel aandacht voor veiligheid om voor brons in aanmerking te komen. De Koster: “Daar gaat het om in deze prijs. We denken dat er nog een aantal stappen gezet kunnen worden.”

Meedoen is belangrijker

Volgens Jan Hommes, directeur van de BMWT, is meedoen aan de verkiezing van het Veiligste Magazijn is net als deelnemen aan de Olympische Spelen. “Meedoen is belangrijker dan winnen. Dat gold ook zeker voor de deelnemers dit jaar aan de prijs Het Veiligste Magazijn. Het niveau lag dan ook zeer hoog.”
De prijs Het Veiligste Magazijn is een initiatief van BMWT, EVO, Sectorinstituut Transport en Logistiek, Tempo-Team en Logistiek.nl. Jaarlijks gaat de prijs uit naar het magazijn waarin veiligheid het best is verankerd in de dagelijkse operatie. Naast veiligheid lette de jury ook op ergonomie en welzijn.

Reageer op dit artikel