nieuws

Rotom neemt Hoza over en herplaatst personeel

Warehousing 2764

Rotom neemt Hoza over en herplaatst personeel

Rotom in Son is de nieuwe eigenaar van Hoza in Scheemda. De rolcontainerfabrikant zit in een reorganisatie en wil een deel van het personeel kwijt. FNV komt met een opmerkelijk plan.

Dat plan houdt in, dat de ontslagen medewerkers direct aan de slag kunnen in een nieuwe vaste baan bij (vooralsnog) vier andere bedrijven in de regio. In ruil voor hun toezegging krijgen die bedrijven de helft van de ontslagvergoeding aangeboden te besteden voor omscholing van de betreffende werknemer. “Zo gaat een heftruckchauffeur aan de slag als glazenwasser. Geen probleem, de man heeft geen hoogtevrees”, zegt FNV-bestuurder Bart Plaatje vandaag in het Dagblad van het Noorden.

Herplaatsen bij vier bedrijven in de regio

Volgens de vakbondsman zijn met deze oplossing alle partijen gediend. Wettelijk is er geen probleem, zolang de medewerkers zelf zeggenschap houden over de vergoeding. Het zou gaan om 18 van de 58 medewerkers bij Hoza, dat gevestigd is een lastige regio voor wat betreft de arbeidsmarkt. Voor 10 mensen zou al een nieuwe baan klaar liggen bij bedrijven in Winschoten (Ziegler), Hoogezand (Sapa), Leek (Hunter Douglas) en glazenwasser Subliem in Emmen.

Productie terughalen uit China en Oost-Europa

Voor het noodlijdende bedrijf heeft zich inmiddels een nieuwe eigenaar gemeld, die de overige veertig medewerkers wil aanhouden. Dat is Rotom Europe in Son. Rotom produceert zelf pallets en voorziet bedrijven van diverse lastdragers (verhuur en verkoop)  in negen landen in Europa. CEO Arjan Kuiper: “Wij doen al veel business in rolcontainers, maar besteden veelal productie uit aan China of Oost-Europa. Met Hoza kunnen we nu ook in eigen huis produceren, levertijden verkorten en de high-end markt bedienen.”

‘Straks weer een stap vooruit zetten’

Kuiper zegt in een reactie veel vertrouwen te hebben in de nieuwe, afgeslankte vorm waarin Hoza binnen de Rotom Groep verder gaat, onder eigen merknaam overigens. “Als groep beschikken we over vestigingen in diverse landen met mensen die de taal spreken en de markt kennen. Op basis daarvan verwacht ik zeker dat we meer orders voor Hoza kunnen binnen halen. We doen nu even een stapje terug om straks meer te kunnen groeien.”

Moderne productiefaciliteiten in Scheemda

Hoza is specialist in de ontwikkeling en productie van rolcontainers en beschikt over eigen engineering. In Scheemda bij Groningen is in 2014 een nieuwe productielocatie van 22.000 vierkante meter gebouwd en ingericht met een moderne productiestraat. Helaas slaagde het bedrijf er niet in om daar voldoende aan productieorders voor binnen te slepen. Naast  productie zorgt het bedrijf voor reparatie, onderhoud en verhuur van rolcontainers.

Gezamenlijk uitbouwen van de dienstverlening

Hoza’s nieuwe (mede)aandeelhouder en directeur is Klaas Oolders, tot op heden commercieel directeur bij dit bedrijf. De voormalig directeur Frits Visser is teruggetreden. Oolders: “Wij zijn heel blij met Rotom als nieuwe strategische aandeelhouder. Dit zorgt voor belangrijke voordelen in het gezamenlijk uitbouwen van onze dienstverlening. Tevens gaan wij synergie halen uit ons gezamenlijke volume en op het gebied van inkoop, ICT, marketing en administratie.”
Door samenvoeging  van beide bedrijven ontstaat een organisatie, die de Europese markt bedient via 15 eigen vestigingen. De groepsomzet gaat door de overname richting 100 miljoen euro en het aantal medewerkers komt uit op 400, waarvan 125 in Nederland.

Reageer op dit artikel