nieuws

LED-verlichting wint aan populariteit

Warehousing

Led-verlichting in distributiecentra wordt gemeengoed, maar de juiste led kiezen blijkt geen sinecure.

LED-verlichting wint aan populariteit

De tijd dat distributiecentra blind werden volgehangen met TL-armaturen is geweest. Steeds meer distributiecentra kiezen voor LED. Vooral bij nieuwbouwprojecten wordt led vaak boven TL verkozen. De reden is simpel: de techniek is sterk verbeterd  én goedkoper over de technische levensduur . Door de dalende prijzen wordt die business case sneller rendabel.

Daarnaast speelt mee dat de betrouwbaarheid flink is toegenomen en de beperkingen gereduceerd. Volgens de kenners zijn met led energiebesparingen te halen van minimaal vijftig procent ten op zichte van TL-verlichting.

Valkuilen LED-verlichting

Hoewel LED vele voordelen heeft ten opzichte van TL, valt en staat het rendement met de juiste keuze en dat vergt kennis. Lichtexpert Robert Jan Vos: “LED is duurzamer dan TL, mits je de goede leds kiest in combinatie met de juiste kwaliteit armaturen, drivers en andere bijkomende onderdelen.” En daar gaat het vaak fout. Oorzaak: onwetendheid. “De opgegeven lichtopbrengsten en besparingen zijn niet altijd correct weergegeven. Andere belangrijke kwaliteitsaspecten zoals levensduur, lichtopbrengst, kleurtemperatuur of kleurweergave zijn meestal veel te optimistisch”, waarschuwt onafhankelijk adviseur Dick van Riel.

Lees het hele artikel over led-verlichting in het decembernummer van Logistiek Magazine. Nog geen abonnee? Bekijk de (digitale)opties.

E-book: alles over LED-verlichting

U wilt uw magazijn (her)inrichten met de juiste LED-verlichting? Dit complete e-book biedt informatie over licht, kleurechtheid, drivers, armaturen, aansturing van verlichting, inclusief uitgebreide woordenlijst. Vul uw gegevens in en ontvang het e-book over LED-verlichting gratis in uw mailbox.

Reageer op dit artikel