nieuws

Forever 21 slaat eerste paal EDC in Bergen op Zoom

Warehousing

Forever 21 slaat eerste paal EDC in Bergen op Zoom

Met het slaan van een eerste paal heeft logistiek vastgoedontwikkelaar ProDelta afgelopen vrijdag het startsein gegeven voor de bouw van een nieuw Europees distributiecentrum (EDC) voor de Amerikaanse kledinggigant Forever 21. Het pand, dat rust op 5.200 heipalen, verrijst in Bergen op Zoom op logistiek bedrijvenpark Noordland en levert 250 extra banen op.

Ondanks het druilerige weer het vrijdag was het voor de direct betrokken van de nieuwbouw van dit dc alle reden voor een klein feestje. De overigens al eerder dit jaar aangekondigde uitbreiding van de logistieke activiteiten van het Amerikaanse Forever 21, dat sinds 2010 actief is in Bergen op Zoom, is een flinke opsteker voor West-Brabant. Deze logistieke hotspotregio heeft het moeilijk sinds het vertrek van onder andere Philip Morris uit Bergen op Zoom en Philips Lighting dat per 1 juli volgende jaar het magazijn van haar tl-lampenfabriek sluit.

Kavel van drie hectare

Voor de bouw van het distributiecentrum, waarvan de investeringssom circa 25 miljoen euro bedraagt, heeft logistiek vastgoedontwikkelaar ProDelta uit Rotterdam een kavel van drie hectare gekocht van de gemeente Bergen op Zoom, niet ver van de nog aan te leggen Markiezaat Container Terminal en pal tegenover het distributiecentrum van Majestic dat sinds 2011 is gevestigd op Noordland.

5.200 heipalen

Afgelopen vrijdagmiddag ging de eerste heipaal de grond in voor de nieuwbouw. Daarna zullen er nog 5.199 volgen. “We zijn hier ontvangen op een manier die we zelden meemaken. Er is tempo gemaakt, niet in het minst door een superwethouder (Ton Linssen, red.) die zelfs op vakantie in Spanje bereikbaar was en oplossingen bood. Binnen vijf weken werd de bouwvergunning afgeleverd. Dat is ongekend. Het is een Rotterdamse aanpak en mentaliteit die prima bij ons past”, stelde ProDelta-directeur vastgoed Frank van Dijk vast voorafgaand aan het slaan van de eerste paal. Die paal werd geslagen door onder andere wethouder Ton Linssen en Kees Franse, directeur van aannemingsbedrijf Sprangers, dat verantwoordelijk is voor de bouw van het distributiecentrum.

250 extra fte’s

“Met de opening van de nieuwe A4 27 november en de containerterminal die in 2017, als alles goed gaat, wordt opgeleverd zit dit dc wat dat betreft op een perfecte locatie. Ook de extra 250 fte’s waar Forever 21 voor zorgt is goed voor onze lokale economie vooral ook na de klap van het vertrek van Philip Morris”, stelde Linssen tevreden vast.

Groei in e-commerce

Binnen twee jaar neemt ProDelta nog eens 2,5 hectare af voor de beoogde uitbreiding van Forever 21. De huidige nieuwbouw is, zo stelde Rob Cuijpers Administrative Director Europe van Forever 21, over een jaar gereed. “Vanuit dit dc willen we vooral ook de e-commerce-activiteiten voor Europa verder vorm geven want daar verwachten we de meeste groei te kunnen behalen.”

Omzet van 8 miljard euro in 2017

Het in Nederland nog relatief onbekende Forever 21 heeft wereldwijd rond de duizend winkels, onder meer in grote Europese steden als Parijs, Brussel, München en Wenen. Voor de komende jaren voorzien de Amerikanen een flinke groei. De omzet, die vorig jaar al 4,3 miljard dollar (3,2 miljard euro) bedroeg, moet in 2017 zijn gestegen tot 8 miljard dollar. Er komen in die periode naar schatting 600 winkels bij. In Nederland heeft het Amerikaanse concern een vestiging in het Rokin Plaza in Amsterdam. Deze vestiging werd in april dit jaar geopend.

Reageer op dit artikel