nieuws

Nedpack: ‘Toekomst voor drones bij palletiseerprocessen

Warehousing

Nedpack: ‘Toekomst voor drones bij palletiseerprocessen

UPS en DHL en Amazon zetten onlangs de toon met het testen van drones voor de distributie van pakketten bij consumenten. Er is nog meer mogelijk met deze vliegende robots, blijkt uit een studie van het Nederlandse Nedpack. In de nabije toekomst zijn drones ook geschikt voor palletiseerprocessen in distributiecentra. Eén van de nadelen is het beperkte tilgewicht van een drone, maar dat kan snel veranderen zegt Jaco Hooijer operations manager bij Nedpack.

Nedpack is voor zover bekend het eerste material handling bedrijf ter wereld dat serieus onderzoek heeft verricht naar de inzet van drones in specifieke warehouse-situaties. Uit de studie komt naar voren dat deze vliegende robots interessant zijn voor fabrikanten van consumentenproducten die een zeer compact, flexibel en schaalbaar palletiseerproces willen inrichten. “We zijn dit onderzoek gestart omdat we willen nadenken over de volgende evolutie in het gerobotiseerd palletiseren van producten. De drone zou daarbinnen een rol kunnen spelen. Daarom willen we er nu al graag vroeg bij zijn met deze studie”, zegt Hooijer.

Oplossing problematiek last mile

Met deze ontwikkeling gaat het bedrijf uit Harderwijk verder op de weg die eerder is ingeslagen door onder meer Amazon, UPS en DHL. Die hebben aangekondigd drones te willen inzetten voor de distributie van pakketten naar consumenten. Het idee achter deze onbemande vliegtuigjes is om de problematiek rondom de kostbare last mile in de verzending van internetorders op te lossen.

Palletiseren van producten

Youtube staat inmiddels bol van de video’s van de eerste testvluchten van deze drones die een pakket in een distributiecentrum oppikken en deze vervolgens op (nu nog) korte afstand afleveren bij een woning ergens in een woonwijk.

De volgende stap bij het gebruik van drones is zo blijkt uit de studie van Nedpack is het gebruik van deze vliegtuigjes bij interne logistieke processen. De producent van componenten voor material handling systemen ziet in eerste instantie mogelijkheden bij het palletiseren van producten.

Vanwege de beperkingen op het gebied van capaciteit en ergonomie is het inzetten van mensen voor het stapelen van producten op pallets voor de meeste fabrikanten van fast moving consumer goods allang geen optie meer. Met drones als alternatief zijn deze producenten volgens de material handling leverancier in staat om het palletiseerproces volledig te automatiseren met behoud van dezelfde flexibiliteit en schaalbaarheid is bij de inzet van mensen.

Proces kan elk moment worden heringericht

Uit de studie van Nedpack, die het samen met zuster- en componentendivisieQimarox uitvoerde, blijkt dat palletiseren met drones als groot voordeel heeft dat het proces op elk moment kan worden heringericht zonder machines te verplaatsen of aan te passen. Het enige dat nodig is, is het veranderen van de coördinaten in de software die de drones aanstuurt.
Een ander voordeel is dat de capaciteit eenvoudig vergroot of verkleind kan worden door extra drones in- of uit te schakelen. Het is zelfs mogelijk om met één drone meerdere eindverpakkingslijnen te bedienen.

Gewicht is nog een probleem

De grootste beperking is vooralsnog het gewicht dat een drone aankan. Op dit moment wordt geëxperimenteerd met drones die producten van hooguit 2,3 kilogram kunnen tillen. De technologie ontwikkelt zich echter zo snel, dat binnen afzienbare tijd gewichten tot tien kilogram tot de mogelijkheden behoren. “Bovendien spelen er nog allerlei zaken als CE-keuringen die behaald moeten worden en veiligheidsaspecten. Laat onverlet dat wij verwachten dat het heel snel kan gaan met de inzet van drones in distributiecentra. In vijf jaar zou het maar zo zover kunnen zijn en dat moment willen we als bedrijf niet missen”, zegt Hooijer die wel aangeeft dat Nedpack zelf nog geen tijdsplanning heeft voor het ontwikkelen van een eigen drone. “We blijven de ontwikkelingen in de gaten houden en zodra de mogelijkheid zich voordoet zullen we het niet nalaten om een drone te testen in een magazijnsituatie.”

Drone niet voor alle bedrijven ideale oplossing

Nedpack en Qimaro verwachten niet dat palletiseren met drones voor elke fabrikant van consumentenproducten de ideale oplossing zal zijn. Het bedrijf blijft zich daarom ook richten op de ontwikkeling van de eigen palletiseermachines waaronder de onlangs geïntroduceerde Highrunner mk7.

Concurrent voor palletiseerrobots

Voor gestandaardiseerde processen waarin hoge eisen worden gesteld aan de capaciteit en de kwaliteit van de stapeling, blijft deze machine vooralsnog de beste oplossing. Hooijer: “Mocht de drone echt succesvol zijn in dit specifieke proces dan wordt het een concurrent voor robotsystemen. Het grote voordeel van de drone is bovendien dat een bedrijf geen transportbanen hoeft te installeren voor de toevoer naar deze systemen.”

 

Doe ook mee aan deze Logistiek Link discussie over drones: Pakketten bezorgen met drones de toekomst?

Reageer op dit artikel