blog

Verschillen tussen WMS-systemen blijven groot

Warehousing

Verschillen tussen WMS-systemen blijven groot
WMSdag Live Logistiek WMS

WMS-pakketten zijn gegroeid en ontwikkeld in de branches waarin men veel implementaties heeft gedaan. De ervaringen die daar zijn opgedaan, zijn opgenomen in de standaardfunctionaliteit van het pakket. Maak daar gebruik van bij de keuze voor een nieuw systeem. Maak gebruik van de ervaring van de WMS-leverancier in jouw branche.

Tijdens de WMS-dag Live worden bezoeken gebracht aan mooie distributiecentra die met moderne WMS-systemen worden aangestuurd. De logistieke processen in de distributiecentra variëren behoorlijk; deze processen  stellen telkens andere eisen aan het WMS-systeem dat zorgt voor de aansturing van het distributiecentrum.

    

De variatie in logistieke processen is groot. Kunnen alle WMS-systemen alle magazijnen aansturen?  Nee, natuurlijk niet. De variatie is dermate groot dat het vreemd zou zijn dat ieder magazijn met ieder WMS-systeem aangestuurd zou kunnen worden.

   

De meeste WMS-systemen komen overigens wel ver. De systemen worden steeds breder en kunnen veel processen aansturen. Ieder systeem zal dat echter op een andere manier doen. Want ieder systeem zit op een andere manier in elkaar en heeft zelf ook een eigen ontwikkeling doorgemaakt.

De ontwikkeling die het pakket heeft doorgemaakt, komt vooral  door  alle implementaties die met het pakket  hebben plaatsgevonden.  Op basis hiervan is het pakket telkens verder ontwikkeld.

  

Klantspecifieke toepassingen worden op een gegeven moment in de standaard opgenomen, zodra blijkt dat meerdere relaties die functionaliteit kunnen gebruiken.  Hierdoor worden de sterke punten van ieder pakket telkens verder ontwikkeld. En zo ontstaan er behoorlijke verschillen tussen de pakketten. Op zich heel logisch en van toepassing op vele andere situaties.

Veel pakketten kunnen dus een bepaald distributiecentrum wel  aansturen. Maar het ene pakket kan het gewoon beter dan het andere.

    

Hiervan kan gebruik worden gemaakt bij de keuze voor een systeem. Hoeveel implementaties heeft het te selecteren systeem in jouw branche of in een vergelijkbare omgeving? Welke specifieke functionaliteit is daar ontwikkeld die je goed kunt gebruiken in je eigen magazijn?

  

Maak daar gebruik van bij de keuze voor een nieuw WMS-systeem. Maak gebruik van de ervaring die de WMS-leverancier heeft opgedaan in jouw branche en/of in vergelijkbare omgevingen. Des te hoger zal de fit zijn en kan worden volstaan met de standaardfunctionaliteit.

 

[Eric Hereijgers is spreker op de WMSdag Live 2011]

Reageer op dit artikel