blog

Het Toyota-model in material handling?

Warehousing

Zou de toepassing van TPS binnen de material handling zinnig zijn? Waarom vraag ik mij dat af?

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in T+O Heftrucks op 1 februari 2009.

Onze branche heeft een probleem als het gaat om de beheersbaarheid van veiligheid en schades binnen de logistieke processen.

 

Ik heb inmiddels heel wat productieomgevingen gezien en ook daarin heel wat verschillen kunnen waarnemen in de methodes en aansturing binnen die verschillende organisaties. En daarmee ook de gevolgen daarvan, positief en negatief.

 

Ook kennen we heel wat logistieke operaties die veel schadeposten hebben en daarmee ook problemen tot gevolg hebben op het gebied van veiligheid. Kortom, we hebben het hier over het vraagstuk van de beheersbaarheid van veiligheid Ik ben er niet zeker van of het noodzakelijk is om het begrip TPS nader uit te leggen. Dus toch maar even. TPS staat voor Toyota Production System. Het is een methode die inmiddels door veel organisaties wordt omarmd om hun productieproces mede in te richten. In mijn beleving en in dit kader zou ik willen zeggen dat TPS zich vooral kenmerkt door een voorgeprogrammeerde methode en een uniforme manier van probleembenadering, die consequent opgevolgd dient te worden. Het sterke aan de methode TPS, of moet je zeggen ‘filosofie’, is dat het een inmiddels wereldwijd bewonderd en geaccepteerd begrip is. De zinnigheid en het nut behoeven, zeker binnen productieorganisaties, geen betoog.

 

Waar liggen dan overeenkomsten?

De methode creëert betrokkenheid bij de medewerkers bij de werkzaamheden die ze doen. We weten allemaal dat betrokkenheid leidt tot betere motivatie. Dit zijn nu net de twee zaken die in algemene zin nodig zijn om kosten te verminderen, enerzijds door hogere productiviteit en anderzijds door vermindering van schade en betere beheersing van de veiligheid. Dus ja, TPS kan heel goed binnen logistieke processen worden toegepast.

 

Graag ga ik in de komende columns in T+O Heftrucks nader in op wat er voor nodig is en hoe TPS behulpzaam kan zijn. Want één ding is duidelijk: dit is innovatie die wij in onze branche nodig hebben!

 

Reageer op dit artikel