blog

Selectie WMS-pakket: begin bij de basis

Warehousing

Selectie WMS-pakket: begin bij de basis

Warehouse management systemen bieden een steeds breder pakket aan ondersteunende functionaliteiten. Labour management, managementinformatie, value added logistics-services enzovoorts geven nieuwe mogelijkheden. Soms lijkt het wel alsof de basisfunctionaliteit van het pakket steeds minder aandacht krijgt.

Onder de noemer ‘dat kunnen alle pakketten wel’ wordt soms vergeten hier voldoende aandacht aan te geven.

Toch blijken er nog behoorlijke verschillen te zitten in de basisfunctionaliteit. Op grote lijnen bieden alle pakketten goede ondersteuning. Het verschil zit hem soms in ‘detailfunctionaliteit’, die voor sommige magazijnen van groot belang is.

 

Het ontvangen van goederen voor verschillende inkooporders die door de leverancier op één pallet zijn geplaatst, is vaak lastig voor WMS-systemen. Er moet met twee inkooporders worden gewerkt, en het juiste artikel moet op de juiste order worden ingevuld. Als het WMS-systeem functionaliteit heeft om deze te combineren op één ‘werkorder’, dan kan dit veel voordeel opleveren bij het ontvangstproces.

 

Welke opslagmethodieken worden ondersteund en hoe geavanceerd is de beschikbare functionaliteit? 

Bij blokstapeling en inrijstellingen worden meerdere ladingdragers met hun eigen pallet-ID opgeslagen op één locatie. Sommige pakketten hanteren te rigide het principe ‘één pallet op één locatie’. Via ‘work arounds’ wordt dan mogelijk gemaakt dat er toch meerdere pallets op één locatie kunnen staan. Andersom komt ook voor. Meerdere artikelen op één locatie opslaan, druist in tegen de regels van goed magazijnbeheer; soms is het echter wel handig en kan het praktische problemen oplossen bij grote aantallen langzaamlopende artikelen.

  

Als in palletstellingmagazijnen met vaste picklocaties wordt gewerkt op vloerniveau en het eerste palletniveau, dan wil men de bulkpallets zo dicht mogelijk bij de picklocatie hebben staan. Het WMS-systeem moet dan een vrije bulklocatie gaan zoeken vanaf de picklocatie. Veel WMS-systemen selecteren echter een vrije picklocatie in de ‘zone’ van de picklocatie. Op zich hoeft dat niet erg te zijn, tot blijkt dat men de zones groter moet maken dan één gang. Dan moet men ineens weer omrijden vanuit een andere gang om bij de vaste picklcoatie te komen.

 

Bij het pickproces worden de regels een voor een naar de orderverzamelaar gestuurd, volgens een vooraf ingestelde pickvolgorde. Als palletstapeling van belang is, is het handig dat de orderverzamelaars inzicht krijgen in de totale order, om eventueel een andere volgorde te kiezen. Dit om later omstapelen tijdens het pickproces voorkomen. Niet alle pakketten bieden hiervoor echter de benodigde functionaliteit.

 

Batch picking van kleine orders kan veel loop- en rijmeters voorkomen. Hoe het WMS-systeem de samenstelling maakt van de orders die in een batch terechtkomen, blijft vaak ondoorzichtig en is soms verre van optimaal.

 

Meestal worden er wel ‘work arounds’ bedacht om de gewenste functionaliteit  mogelijk te maken. Of deze allemaal zo efficiënt en doeltreffend zijn, is maar de vraag. 

 

Begin daarom bij de selectie van een WMS-pakket met de basisfunctionaliteit. Beoordeel deze niet op hoofdlijnen, maar op details. Dit lijkt logisch en eenvoudig. Het is wel logisch; het is echter niet eenvoudig. Dit komt mede door begripsverwarring, onduidelijkheid in de specificatie van de gewenste functionaliteit en vooral het onvoldoende doordenken over de gevolgen van bepaalde parameterinstellingen voor andere functionaliteiten.

Voorkom dat er te snel wordt geroepen dat men de gevraagde functionaliteit heeft gezien. Laat deze in detail uitleggen door de WMS-leverancier aan de hand van de werkelijke systeemschermen.

 

Bestudeer daarom de basisfunctionaliteit door en door. De meeste medewerkers worden aangestuurd vanuit deze basisfunctionaliteit. Daar valt de meeste winst te behalen.

Reageer op dit artikel