blog

Arbeidsomstandigheden, en de efficiency dan?

Warehousing

Arbeidsomstandigheden, en de efficiency dan?
Arbeidsomstandigheden moeten goed zijn

Goede arbeidsomstandigheden zijn belangrijk. Ze helpen de medewerkers gezond en tevreden te houden en verkleinen het risico van uitval van die medewerkers. Hoe zorg je ervoor dat goede arbeidsomstandigheden samengaan met efficiency?

Een groothandelaar in auto-onderdelen had het goed voor elkaar. Weliswaar was er continu druk om het assortiment uit te breiden doordat er voortdurend nieuwe auto’s en motoren werden geïntroduceerd. Maar de groothandelaar stuurde de voorraadparameters met aandacht. Zo wist hij zijn assortiment beperkt te houden tot 40.000 artikelnummers. Die pasten precies in zijn dc. Het bedrijf leverde 98 procent van de klantenorders direct uit voorraad en de laatste 2 procent, langzaamlopers, werd via een cross dock-achtige operatie binnen 24 uur geleverd. Alles liep naar tevredenheid.

Totdat een van de medewerkers een hernia kreeg. De Arbo-dienst kwam langs en voerde een Risico-evaluatie en -inventarisatie uit. De oorzaak was snel gevonden: de onderste en bovenste locaties van het legbordenmagazijn. Deze locaties waren te moeilijk bereikbaar en mochten niet meer worden gebruikt. Verder mochten producten zwaarder dan 15 kg niet meer handmatig worden gepickt. Deze moesten in de palletstellingen komen te liggen en met een tilhulpmiddel worden verwerkt. Dit betekende dat de gangen breder moesten worden.

De groothandelaar rekende alles door. De constatering was vrij dramatisch: er was ruimtetekort voor 15.000 artikelnummers. Zo ging het dus niet. Uitbreiden van het pand was geen optie en voor verhuizing was geen geld. Maar wat dan? Slechte arbeidsomstandigheden waren niet acceptabel. Zijn leven lang had hij goed voor zijn medewerkers gezorgd en dat zou hij blijven doen. Maar hoe?

Hij overlegde met zijn medewerkers en ook zij waren verbaasd over de vergaande maatregelen die waren voorgesteld. Het rapport werd er nog eens bij gepakt. Ze bestudeerden de richtlijnen die van toepassing waren en bekeken de Niosh-methode van alle kanten. Daar wilde men zelf ook wel eens mee rekenen.

Het duurde niet lang of de groothandelaar en zijn medewerkers hadden andere oplossingen. De langzaamlopers kwamen op de onderste en bovenste planken. Dit betekende dat iedere magazijnmedewerker maar zeven keer per dag iets van een niet-ergonomische locatie hoefde te picken. De zware artikelen werden op planklocaties gelegd van 90 cm hoogte. Ze pasten de orderverzamelwagen aan, zodat ze de artikelen vanaf deze planklocaties zo op de wagen konden schuiven. Dat scheelde een hoop tilwerk en het was niet nodig de gangen te verbreden. Doordat ze bovendien een elektrische pallettruck gebruikten, in plaats van een pompwagen, konden ze de trekkracht belasting verder verkleinen. Daarnaast kwam er een betere verdeling van de taken bij het inslaan en orderverzamelen van de goederen en bij de ontvangst- en verpakkingswerkzaamheden. Hierdoor nam de gemiddelde belasting per medewerker verder af.

De Arbo-dienst rekende opnieuw alles door en wat bleek: de belasting per medewerker was weer acceptabel. Men voerde de maatregelen dus definitief door en na een gewenningsperiode was iedereen tevreden. De efficiëntie was zelfs toegenomen. De voorraadbetrouwbaarheid was bovendien verhoogd doordat medewerkers door roulatie beter zagen wat de consequenties waren van slecht voorraad-op-locatie beheer.

Goede arbeidsomstandigheden zijn een must. Ze kunnen bovendien goed samengaan met een efficiënte operatie. Daarom: wees creatief en zoek naar praktische, logistieke oplossingen. Dan zijn verbeteringen daadwerkelijk mogelijk en blijft de invoering van arbo-maatregelen niet beperkt tot bureaucratische rompslomp.

Reageer op dit artikel