artikel

Zalando maakt werk van robotisering

Warehousing 2206

Zalando groeit hard en snel, en de logistiek groeit mee. In Zweden heeft de Duitse e-commercereus zijn nieuwste fulfilmentcenter geopend speciaal voor de Scandinavische markt. Het dc moet de leadtimes met de helft reduceren. Slimme materialhandlingsystemen en robots moeten daarbij helpen. De kans is groot dat die systemen volgend jaar ook te zien zijn in het nog te bouwen dc in Bleiswijk. 

Zalando maakt werk van robotisering

Magazijnruimte  van 30.000 vierkante meter (exclusief entresol), 45.000 vierkante meter grondoppervlakte en enkele duizenden pakketten per uur (Zalando wil het exacte aantal niet geven, red.). Dat zijn de getallen die horen bij het nieuwste distributiecentrum van Zalando.

Het warehouse dat vorig jaar augustus operationeel werd, staat in het gehucht Brunna, op een half uur rijden van Stockholm. Ingram Micro is aangesteld als logistiek partner. “We hebben de logistiek uitbesteed, omdat Zweden een nieuwe markt is voor ons. Door de logistieke activiteiten uit te besteden zijn we in staat sneller te groeien aangezien Ingram Micro de Zweedse markt goed kent”, verklaart hoofd logistics development Carl-Friedrich zu Knyphausen die keuze.

Robots

Het zijn niet zo zeer de cijfers achter het fulfilmentcenter die eruit springen, als wel wat er binnenin gebeurt. Robots veroveren langzaam maar zeker de magazijnen in binnen- en buitenland. Ook die van Zalando. De e-commercegigant uit Duitsland experimenteert er volop. In zijn Zuid-Duitse fulfilmentcenter in Lahr test het de orderpickcobot Toru van Magazino. Deze robot die samen kan werken met mensen, pickt schoenendozen en rijdt ze vervolgens naar de juiste plek in het dc. In Zweden worden momenteel twee andere robots uitgeprobeerd. Interessant nu Zalando heeft aangekondigd in Nederland, in Bleiswijk, het grootste en meest geautomatiseerde distributiecentrum van het bedrijf ooit neer te zetten.

 

zalando

 

Grootste Zalando dc

De logistieke operatie gebeurt in een relatief klein dc voor Zalando-begrippen. Ter vergelijking: het grootste dc in het Poolse Gradno nabij Szczecin is met 130.000 vierkante meter vloeroppervlakte ruim vier keer zo groot. Dit dc telt 54 inbound docks en evenveel outbound docks. In Zweden moeten ze het doen met 26 docks voor in- en outbound. Groot genoeg omdat het als hub fungeert voor Scandinavië.

 

Lees ook
Zalando’s grootste dc moet omzet en service verhogen

 

Levertijden verkorten

Vanuit het dc worden de online klanten in Finland en Zweden beleverd. Voorheen gebeurde dit vanuit Duitsland en Polen. Maar dit duurde te lang in de ogen van de e-commercereus, die als doel heeft de ‘time to market’ zo kort mogelijk te houden. Met het nieuwe Zweedse dc zet Zalando een flinke stap om dat doel te verwezenlijken als we het bedrijf mogen geloven. De levertijden zijn met zo’n 50 procent gedaald. Moesten klanten tot voor kort vijf tot zeven dagen wachten op hun bestelling, nu is dat twee tot drie dagen. Klanten in en rondom Stockholm kunnen zelfs dezelfde dag of een dag later hun pakket afgeleverd krijgen.

E-fulfilment: dit is het dit zijn de feiten


E-fulfilment. Wie zijn de spelers, waar liggen de grootste uitdagingen en hoe kun je die aanpakken? Analyse, achtergrond en praktische oplossingen over misschien wel de snelst groeiende tak in de logistieke sector.

Zo staat het ervoor >>>

Movai karren robot

Het fulfilmentcenter is misschien niet groot van stuk, innovatief is het wel. Dat blijkt al direct bij binnenkomst in het warehouse. Het eerste dat in het oog springt, is een robot die een lege kar meetrekt. De robot is van het merk Movai. Movai haalt en brengt karren naar afdelingen die vooraf zijn gedefinieerd. Er rijden er twee rond. Zalando test het systeem momenteel. Resultaten kan en wil het bedrijf nog niet delen. Felix Engfeldt, site manager en werkzaam bij Ingram Micro wel. Hij is enthousiast en de medewerkers op de werkvloer ook: “Ze omarmen dit systeem, omdat de robot hen saai, geestdodend en fysiek zwaar werk uit handen neemt.” Momenteel transporteren de Movai robots enkel lege pickkarren; volle karren zijn ook mogelijk.

 

 

 

Butler robot test

Een ander robotsysteem dat de online fashiongigant test in het dc, is de Butler van Grey Orange. De Butler (die inmiddels ook een grotere broer heeft: de Butler XL) is een goods-to-personrobot die goederen tot 500 kilogram kan tillen. De intelligente goods-to-personmagazijnrobot, die in Nederland wordt geleverd door WMS en supply chain app-specialist Logaps, heeft veel weg van de welbekende Kiva-robot van Amazon. Net als Kiva kan de Butler ook complete stellingkasten verplaatsen van en naar orderpickstations.

zalandoTestopstelling Zalando

In Zweden heeft Zalando zes orderpickstations ter beschikking. De Butler rijdt de kast tot voor de neus van de orderpicker, die vervolgens via een pick-to-lightsysteem te zien krijgt waar hij moet picken. In het beeldscherm naast hem staan het aantal en de juiste productcode, aangezien items door elkaar liggen opgeslagen. Pickt de orderpicker het verkeerde item, dan krijgt hij na de scan (Zalando maakt gebruik van handscanners) een foutmelding op het scherm. Zalando heeft er vijftig rondrijden in een afgesloten deel van het magazijn dat als testlocatie dient.
De eerste resultaten van de test zijn positief.

Lees het hele artikel in het oktober magazine

 

Reageer op dit artikel