artikel

Magazijnstellingen: zo kies je de juiste

Warehousing 2330

Magazijnstellingen: zo kies je de juiste

Magazijnstellingen. Hoe kies je de juiste variant voor jouw operatie? En: hoe houd je het veilig? Keuzestress is niet nodig, een goede voorbereiding wel.

De juiste magazijnstelling bestaat niet. Iedere operatie vraagt namelijk om een specifieke oplossing. Veel factoren spelen een rol bij de juiste afweging. Allereerst natuurlijk de oppervlakte en indeling van het magazijn. Maar denk ook aan het orderpatroon en de benodigde lastdragers. De soort artikelen en de goederenstroom zijn eveneens belangrijke factoren voor de juiste keuze van stellingen. Of zoals Sven Amerijckx van Stow het zegt: “Magazijnstellingen uitkiezen doe je niet vanuit een catalogus.”

Lange termijnoplossing

De juiste keuze is volgens Amerijckx niet enkel de keuze van vandaag of de scherpste prijs. Wie investeert in magazijnstellingen moet verder kijken dan de waan van de dag en het hier en nu. Regeren is vooruitzien, meent hij: “De oplossing moet op de lange termijn gericht zijn. Je moet goed weten waar je naar toe wilt met je bedrijf.” Flexibiliteit is het toverwoord vandaag de dag in de logistiek. Dat geldt ook voor magazijnstellingen.

 

Lees ook
Veiligheid magazijnstellingen: een onderschat risico

 

Je kunt een economisch interessante offerte maken op basis van de producten van nu. Maar als je productmix wijzigt (meer of minder zware pallets) en je hebt daar geen rekening mee gehouden bij het ontwerp, dan zit je na een aantal jaren met stellingen waar je niks mee kunt. Het resultaat: de investering is nutteloos geworden en de magazijnoperatie zal flink inboeten in efficiency.

 

magazijnstellingen

Fotopersburo Bert Jansen, Sligro Veghel.

Product en lastdrager

Allereerst is het slim je product goed in beeld te hebben. Wat zijn de afmetingen, het gewicht, aantal sku’s en lotgrootte. Deze eigenschappen hebben allemaal invloed op je uiteindelijke keuze. Evenals je ladingdrager. Gebruik je pallets of vaten, en uit welk materiaal bestaat je pallet: hout, kunststof of metaal? Een andere vraag die beantwoord moet worden: wat is het gewicht en het aantal pallets per liggerniveau. Vergeet ook de afmetingen van het magazijn niet goed in beeld te hebben.

Manier van handling

Vervolgens is de operatie essentieel bij je keuze. Wordt er met de hand gepickt of met een heftruck? Indien met een heftruck wordt gepickt en gestockeerd, bedenk dan goed welke rekhoogte, gangbreedte, draagvermogen en opslagcapaciteit nodig zijn. Ook het soort truck moet duidelijk zijn. Heftrucks, AGV’s, smalle gangentrucks, reachtrucks. Alle hebben een grote invloed op de uiteindelijke juiste inrichting van je magazijn en dus de keuze voor de magazijnstellingen. Een driewiel heftruck heeft een gangpad met een breedte van circa 3,5 meter nodig, terwijl een reachtruck voldoende heeft aan circa 3 meter. Een smalle gangentruck heeft niet meer dan zo’n 2 meter nodig.

 

Lees de blog
Magazijnstellingen en (on)veiligheid

 

Is de operatie handmatig (hand picking) dan spelen andere eigenschappen een rol. Wordt er volgens het FIFO (first in first out) principe gewerkt of misschien wel LIFO (last in first out). Wordt er verpakt/opgeslagen per doos of per item?

Ergonomische afwegingen

Ergonomie komt ook om de hoek kijken. De eigenschappen van de producten (lengte, gewicht) hebben invloed op de rekdiepte, hoogte en gangbreedte. De juiste afweging voorkomt fysieke overbelasting of potentiële gevaren. Vanuit een ergonomisch en efficiëntieoogpunt moet het vak voldoende hoog zijn. Voldoende voor een medewerker om gewoon het vak in te kunnen lopen, zonder te hoeven bukken om onder de ligger dozen te verzamelen.

 

magazijnstellingen

Roel Dijkstra / Foto: Joep van der Pal
Groot Ammers – AkzoNobel

 

En ook zonder risico voor de medewerker om zijn hoofd te stoten als hij weer rechtop gaat staan. Bij het ontwerp en aankoop van de stelling moet hier reeds rekening mee worden gehouden, adviseert Eric Herreijgers, consultant bij St. Onge Company:  “Het onderste vak kan achteraf niet zomaar hoger worden gemaakt, als daar in de berekening geen rekening mee is gehouden. Dit levert onaanvaardbare risico’s op.”
Net als bij picken met trucks bepalen de benodigde hulpmiddelen bij handpicking (bijvoorbeeld het gebruik van orderpickkarren of voicetechniek) de juiste stellingkeuze.

Reageer op dit artikel