artikel

Wat bol.com ons leert over WMS-implementatie

Warehousing 1453

Wat bol.com ons leert over WMS-implementatie

Harm Jans – business lead WMS bij bol.com – lichtte de keuze voor Reflex WMS en de implementatie van het systeem toe tijdens de WMS-dag 2017. Voor de implementatie van Reflex koos hij met zijn team voor een originele aanpak. Jeroen van den Berg – WMS-expert – sprak tijdens de WMS-dag van ‘een revolutionair project’. Maar wat zijn nu de lessen die we kunnen trekken uit dit project?

Les 1: oriënteer breed voor keuze WMS

De bouw van een nieuw fulfilment center in Waalwijk was voor bol.com de aanleiding om het WMS bij zijn in-house activiteiten te betrekken. Na een selectieproces waarbij het gros van de bekende WMS-pakketten in Nederland voorbij zijn gekomen, koos bol.com uiteindelijk voor Reflex WMS van Hardis Group. De WMS-markt is aan verandering onderhevig en de pakketten worden tegenwoordig steeds flexibeler. Kijk dus voor de selectie van een nieuw WMS verder dan alleen de bekende WMS-pakketten op de Nederlandse markt. Zo maakte bol.com de keuze voor Reflex WMS. Reflex WMS is al jaren een toonaangevend WMS op de Franse markt waar het ruimschoots haar sporen heeft verdiend.

De selectiecriteria die bol.com hanteerde voor het nieuwe WMS waren:
– Snelle prestaties, ook bij zeer hoge data volumes;
– Zeer gebruiksvriendelijk voor snel wisselende groep operators;
– Sterke e-commerce core;
– Makkelijk, zelfstandig en flexibel uit te breiden

Les 2: overweeg een agile-scrum aanpak

Anno 2017 zijn de oude manieren van werken niet altijd meer een garantie voor succes. WMS-projecten lopen vaak uit en in de praktijk liggen zaken soms net iets anders dan wat in de voorbereiding op papier was gezet. Bol.com geeft het juiste voorbeeld door gebruik te maken van een agile-scrum aanpak: het stapsgewijs implementeren door te werken met deeloplossingen. Dit zorgt ervoor dat ‘kinderziektes’ al in een vroeg stadium verholpen kunnen worden. Deze moderne manier van implementatie maakt het voor bol.com mogelijk snel in te spelen op veranderingen in de logistieke omgeving. Daarnaast zorgt deze manier van werken ervoor dat de beheerorganisatie al in een vroegtijdig stadium op orde wordt gemaakt.

Les 3: zoek de samenwerking met partners

Met een agile-scrum aanpak is een goede samenwerking met partners essentieel. Bol.com wilde graag zelf eigenaarschap nemen over Reflex WMS en daarnaast draait DocData de logistieke operatie van de grootste webshop van Nederland. Daarom ging bol.com een heel hecht partnership aan met Hardis Group, leverancier van Reflex WMS, en DocData. Dit resulteerde in gemixte teams en daarnaast werd er een scrum team gecreëerd bestaande uit developers en consultants van zowel bol.com als Hardis Group.

De bol.com sessie van de WMS-dag nog eens rustig terugkijken? Klik hier

Reageer op dit artikel