artikel

Lean maakt productielocatie Rockwool effectiever

Warehousing 2074

Lean maakt productielocatie Rockwool effectiever
“Het is prima om brandjes te blussen als dat nodig is, maar we verlangen bij Rockwool nu wel dat mensen eerst een moment rust nemen en het probleem analyseren", aldus Roger Schepers, Lean manager bij Rockwool

Pragmatisme gestoeld op lean en operational excellence (OpEx) voert sinds 2012 de boventoon bij Rockwool Group. Vanuit de isolatiemateriaalfabriek in Roermond is onder de noemer Ropex de lean-filosofie uitgerold. Roger Schepers is er lean manager: “Het doel van de adoptie van lean was het kunnen garanderen van de continuïteit van onze fabrieken. Nu en in de toekomst. Maar we hebben inmiddels ook al flinke efficiencyvoordelen en besparingen behaald.” 

De cultuuromslag die Rockwool heeft bewerkstelligd sinds 2012 is groot, meent Schepers. “De sturing in de oude organisatie vond teveel van bovenaf plaats. De kennis op de werkvloer werd te weinig benut. Het eigenaarschap van onderwerpen en verbeterprojecten ligt nu veel meer daar dan voorheen. Dat vereist ook een andere manier van leidinggeven, iets waar diverse mensen wel aan moesten wennen.” De leiderschapselementen in functies zijn volgens Schepers nu veel nauwer verbonden met de gewenste cultuurverandering.

Geen grote ‘big bang’

De overstap op lean en operational excellence ging niet met een grote ‘big bang’ gepaard. Er waren sowieso onvoldoende trainers voorhanden voor de 1.200 in Roermond actieve werknemers. Heel erg nadelig noemt Schepers dit niet, omdat hij van mening is dat de adoptie van lean niet is wat je in een namiddag kunt bereiken. Zelf volgde hij een opleiding tot Master Black Belt en nu is hij verantwoordelijk voor de transformatie binnen de fabrieken van Rockwool in Roermond. De wortels van de Rockwool-locatie in de Limburgse plaats gaan terug naar het jaar 1967. In dat jaar zag de voorloper van de fabriek het levenslicht als werkgelegenheidsproject voor mijnwerkers die hun werk kwijtraakten door de sluiting van de mijnen.

“DE STURING VOND TEVEEL VAN BOVENAF PLAATS. HET EIGENAARSCHAP VAN ONDERWERPEN EN VERBETERPROJECTEN LIGT NU VEEL MEER OP DE WERKVLOER DAN VOORHEEN. MENSEN MOESTEN WENNEN AAN DEZE MANIER VAN LEIDINGGEVEN.”

Lean stand-up meetings

Schepers merkte naar eigen zeggen al snel dat lean ervoor kan zorgen dat oude gewoonten plotseling erg ineffectief kunnen lijken. Hij refereert aan de adoptie van de Oobeya structuur als dagelijkse follow-up van de fabrieksresultaten. “Het komt neer op het dagdagelijks stilstaan bij machineborden, een ronde maken langs operators en stand-up meetings in de Oobeya, wat ‘grote kamer betekent’. Dat is iets wat we hier relatief makkelijk hebben opgepakt, mede omdat het heel goed duidelijk maakte dat de standaard vergaderingen en discussiemomenten niet leidden tot het structureel verbeteren van zaken. De kracht van structuur is heel erg sterk.”

Schrik na analyse

De grootste zichtbare verandering op de Roermondse site is de herinrichting van het terrein. “Hier was tot voor kort heel veel beweging zichtbaar, dat merkten we, maar tot een verbeteraanpak kwam het niet. Een grondige relocatie met een stevige miljoeneninvestering bleek in drie jaar terug te verdienen. We schrokken van de analyse en bijhorende berekeningen.” Na de verkoop van één dc en het bijbouwen van drie magazijnen is de goederenbewegingenlogica op het terrein enorm toegenomen. De afdeling sales werd vervolgens gevraagd om met de stofkam door het aantal verkochte producten te gaan. “Vijftig procent van het productiegamma is verdwenen. Het maakt ons effectiever en betrouwbaarder.” Het continu aanpassen van de planning om aan klantverzoeken te voldoen moet ook meer tot het verleden gaan behoren. “We doen daarmee bovendien niemand tekort.”

Continu volgen lean filosofie

Nog niet alle verbeterstappen onder de lean-filosofie zijn gezet. “We willen onze heftruckchauffeurs centraal gaan aansturen en het verwerken van orders automatiseren. Het doel is om al die data real-time beschikbaar te hebben. De voorbereiding daarvan vergt het nodige rekenwerk en aanvullend de uitrol van de aanpassing van ons SAP-systeem voor het beheren van alle interne bewegingen.” Iets wat continu aandacht vraagt is het volgen van de filosofie. “Het is prima om brandjes te blussen als dat nodig is, maar we verlangen bij Rockwool nu wel dat mensen eerst een moment rust nemen en het probleem analyseren.”

Masterclass Operational Excellence

Roger Schepers zal tijdens de Masterclass Operational Excellence die start op 9 mei nader ingaan op de lean-filosofie en de toepassing bij Rockwool Group. De Masterclass maakt onderdeel uit van het programma van Logistiek Academy in samenwerking met Nyenrode.

 

Reageer op dit artikel