artikel

Dynalogic vergroot toegevoegde waarde aan de deur met Panasonic Toughpad

Warehousing 2310

Dynalogic vergroot toegevoegde waarde aan de deur met Panasonic Toughpad

Dynalogic is gespecialiseerd in zendingen waaraan andere pakketvervoerders hun handen liever niet branden. Voor een correcte afhandeling van deze zendingen heeft de logistieke dienstverlener honderden verschillende procedures opgesteld. Dankzij de Panasonic Toughpad weet elke koerier nu exact wat hij wanneer moet doen. General manager Philip Bleijlevens van Dynalogic: “We kunnen nog beter inspelen op klantspecifieke wensen.”

(Artikel is aangeleverd door Panasonic)

Elke dag stuurt Dynalogic vanuit de depots in Woerden, Nuth, Vianen, Breda en het Belgische Sint-Katelijne-Waver vijf- tot zeshonderd koeriers de weg op. Ze leveren zendingen af bij consumenten in de hele Benelux, maar dat zijn allesbehalve standaardzendingen. Het gaat bijvoorbeeld om waardevolle of fragiele producten zoals smartphones, paspoorten, flessen wijn of witgoed. Vaak zijn het zendingen waarvoor de chauffeurs extra handelingen moeten uitvoeren zoals het controleren van de leeftijd, het registreren van legitimatiebewijzen of het installeren van apparatuur zoals wasmachines. Soms willen consumenten zendingen snel of op specifieke tijdstippen vaak nog dezelfde dag of avond ontvangen. “Als ze willen nemen we zelfs het verpakkingsmateriaal en het oude elektrische apparaat mee terug”, vertelt Philip Bleijlevens, general manager van Dynalogic.

Kracht vormt ook valkuil

De kracht van Dynalogic – zendingen met een toegevoegde waarde – vormt tegelijkertijd een valkuil. De logistieke dienstverlener heeft honderden afleverprocedures gedefinieerd om aan alle wensen te kunnen voldoen. Koeriers moeten dus exact weten wanneer ze wel of niet moeten scannen, wanneer ze een product moeten installeren of wanneer ze om een legitimatiebewijs moeten vragen. Een vergissing is snel gemaakt, wat voor Dynalogic reden was om de koeriers uit te rusten met nieuwe hardware. “Alle koeriers worden uitgebreid opgeleid, maar desondanks hadden we behoefte aan meer ondersteuning onderweg. Die hebben we gevonden in de vorm van de Panasonic Toughpad”, verklaart Bleijlevens.

Juiste instructies

De Toughpad FZ-M1 is een robuuste tablet met een touchscreen van 7 inch. Het grote scherm stelt Dynalogic in staat om de koeriers meer en betere informatie te geven dan met de oude handheld terminals mogelijk was. “We hebben zelf een uniek softwaresysteem voor aansturing van de koeriers ontwikkeld. Dat is realtime gekoppeld met ons eigen transport management systeem en met onze portal voor opdrachtgevers en ontvangers. Hiermee kunnen we voor elk type zending een aparte procedure inrichten en vertalen in instructies voor de koeriers. Het scherm van de Toughpad is zelfs groot genoeg om contracten te tonen”, stelt Bleijlevens, die even heeft overwogen om een tablet met een nog groter scherm aan te schaffen. “Maar een tablet met een scherm van 10 inch is te groot. Onze koeriers hebben meestal ook nog een pakket in hun handen.”

Barcodescanner

Philip Bleijlevens

Philip Bleijlevens

De tablet van Panasonic is voorzien van allerlei opties zoals een professionele barcodescanner en een NFC-reader voor het uitlezen van chipkaarten of – in de toekomst – contactloos betalen. Via een USB-poort kunnen koeriers hun scankoffer aansluiten. Daarin zit een flatbedscanner voor het inscannen van allerlei documenten, die vervolgens direct versleuteld via het 4G-netwerk van de tablet naar de opdrachtgever worden doorgestuurd. “Wij bekijken daarnaast of we de tablet ook kunnen inzetten voor het uitvoeren van betalingen. Nu gebruiken we daarvoor nog een aparte PIN-terminal”, aldus Bleijlevens.

Time of arrival

Niet alleen de koeriers profiteren van de nieuwe tablets, maar ook de ontvangers en de opdrachtgevers van Dynalogic. Omdat de Toughpads met GPS zijn uitgerust, kan elke rit op de voet gevolgd worden via de MyDynalogic-portal. Ontvangers zien de auto steeds dichter bij het afleveradres komen en de opdrachtgevers zien exact welke zendingen wel of niet afgeleverd zijn. Dynalogic zelf controleert automatisch of de voortgang van elke rit conform planning verloopt. Als de koerier eerder of later op een adres dreigt te komen, wordt de ‘estimated time of arrival’ bijgesteld. Bleijlevens: “Kort voor aflevering krijgt de ontvanger nu volledig automatisch een bericht met de eventueel aangepaste aflevertijd. Voorheen moesten we handmatig een sms sturen als de koerier te laat dreigde te komen.”

De koerier ontvangt op zijn tablet de complete ritgegevens inclusief alle stops. “Als een rit door files of wegafsluitingen volledig ontspoort, kan hij via de tablet met de planner communiceren. Elke koerier kan zelf voorstellen doen om de rit te wijzigen. Hij kan de situatie ter plekke immers het beste inschatten. Soms is het bijvoorbeeld slimmer om één stop over te slaan, dan op alle andere stops te laat te komen.”

Tijdswinst

Driekwart jaar na de ingebruikname kijkt Dynalogic tevreden terug op het selectie- en implementatietraject. De koeriers zijn enthousiast over het gebruiksgemak, mede dankzij handige accessoires zoals holsters, cradles en laders die op advies van selectiepartner Dataction zijn aangeschaft. “We hebben er bewust voor gekozen om niet elke koerier zijn eigen tablet te geven. Dat biedt ons de mogelijkheid om de tablets ’s nachts op de depots op te laden en eventueel te updaten, zodat elke koerier ’s ochtends gegarandeerd met een volle batterij en een up-to-date software begint.”

Met de Panasonic Toughpad als geheugensteun worden de zendingen sneller en met minder fouten afgehandeld dan voorheen. “Wij meten de prestaties van alle koeriers. Wij kunnen exact zien hoeveel tijd ze per stop nodig hebben en in welk type zendingen ze wel en niet goed zijn. De tijdswinst en foutreductie zitten soms in kleine dingen. Vroeger moesten de koeriers bijvoorbeeld bij het afleveren van alcohol zelf uitrekenen of de ontvanger ouder was dan 18 jaar. Nu doet de tablet dat voor hem.”

Bijkomend voordeel is dat Dynalogic nu ook flexibeler is. Koeriers in opleiding zijn dankzij de digitale ondersteuning eerder ‘up and running’. “Dat betekent dat we in piekperiodes sneller kunnen schakelen.”

Ingebouwde barcodescanner

PanasonicDe keuze van Dynalogic voor de Panasonic Toughpad werd in belangrijke mate ingegeven door de mogelijkheid om een professionele barcodescanner te integreren. De laserscanner scant probleemloos 1D- en 2D-barcodes. “We hebben ook gekeken naar de goedkope, standaard tablets voor de consumentenmarkt. Met de camera in die tablets kun je ook barcodes scannen, maar dat levert niet het gemak en kwaliteit op die wij zoeken. Dankzij de Toughpad kunnen onze koeriers nu met één hand scannen, terwijl ze in de andere hand het pakket vasthouden”, vertelt Philip Bleijlevens, general manager van Panasonic.
De ingebouwde barcodescanner werkt bovendien sneller. Niet alleen omdat de responstijd korter is, maar ook omdat de koerier dankzij de rode scanstreep beter kan mikken. “De scanner kunnen we rechtstreeks vanuit ons eigen softwaresysteem aansturen. Het systeem is zo geprogrammeerd dat het hele touchscreen tijdens het scannen in een scanknop verandert. Dat biedt de koeriers nog meer gebruiksgemak.”

Bekijk hier de video waarin Bleijlevens vertelt over zijn ervaringen en die van koerier Fabian…

Voor meer info: www.toughbook.nl
of e-mail naar toughbook.benelux@eu.panasonic.com

Reageer op dit artikel