artikel

Martens Beton: ‘Niet alleen leasekosten, ook verbruik en onderhoud

Warehousing

Martens beton uit Oosterhout nam kortgeleden 13 nieuwe vorkheftrucks in gebruik van het merk Linde. Projectbegeleider Simone van Heesewijk vertelt dat de machines na een zorgvuldige selectieprocedure werden aangeschaft. Naast ergonomie, onderhouds- en gebruikskosten speelde ook het oordeel van de chauffeurs een belangrijke rol bij de keuze voor het merk Linde.

Uit: Logistiek Magazine september


Wat was het plan?

Martens beton ontwikkelt, produceert en levert betonnen elementen en materialen voor riolering en verharding. Daarnaast maakt het bedrijf het zogenoemde Hillblock, een innovatieve betonnen zuil voor waterkeringen. Bij het werk worden 21 heftrucks ingezet. Acht van deze machines zijn eigendom van Martens beton, 13 worden er geleased. Dit leasecontract liep af. Daarom zocht Martens beton nieuwe trucks. Uiteindelijk werd gekozen voor Lindetrucks op diesel: twee 50-tonners, één 60-tonner, negen 80-tonners en één 120-tonner. De machines zijn voor vijf jaar geleased van Motrac Linde. Martens beton voert zelf het onderhoud uit. In mei en juni zijn alle nieuwe trucks geleverd.


Waarom deze keuze?

Er werd proefgedraaid met de Lindeheftrucks en met twee andere merken. De chauffeurs vulden lijsten met hun bevindingen in, onder andere over het zit- en rijcomfort, het zicht, de gebruiksvriendelijkheid en de wendbaarheid. Uiteindelijk bleken de Lindetrucks volgens Martens beton op alle genoemde punten het beste te scoren. Zo hebben de machines een lange interval van 1.000 gebruiksuren tussen twee onderhoudsbeurten, zijn ze uitgerust met een hydrostatische transmissie die zorgt voor een storingsvrije inzet, lage onderhoudskosten en een lager brandstofverbruik, en hebben ze een kleine draaicirkel waardoor ze efficiënt opereren in de smalle gangen op het tasveld. Tegelijkertijd heeft de cabine veel been- en voetruimte en hebben de chauffeurs dankzij de slanke mastprofielen goed zicht op de last en omgeving. En een gedempte aandrijfas beperkt trillingen en schokken waardoor het comfort wordt verhoogd. Tot slot was ook het prettige contact met leverancier Motrac reden om voor de Lindes te kiezen.


Nog bijzonderheden?

Op de vorken van de heftrucks zijn speciale opzetstukken aangebracht voor het heffen en transporteren van betonnen elementen.


Op tijd geleverd?

Martens beton startte in maart 2013 met het aanschaftraject. De nieuwe machines werden precies volgens afspraak in mei en juni van dit jaar geleverd.


Tip van… Simone van Heesewijk

“Bij de aanschaf van interntransportmaterieel loont het om verder te kijken dan de aanschafkosten. Die kosten maken namelijk slechts een klein gedeelte uit van de totale kosten tijdens de gehele levensduur. Daarom is het belangrijk zaken als ergonomie, verbruik en onderhoud mee te nemen. Daarnaast vind ik het waardevol de mening van de chauffeurs te polsen bij de aanschaf van nieuwe heftrucks. Zij zijn tenslotte degenen die met de machines moeten werken.”

Wie: Simone van Heesewijk

Waar: Martens beton, Oosterhout
Wat: 2 Lindeheftrucks  H50, 1 Linde H50, 9 Linde H80, 1 Linde H120
Wanneer: mei/juni 2013

Reageer op dit artikel