artikel

Spar: van groothandel naar moderne retailer

Warehousing

Spar: van groothandel naar moderne retailer

In 2011 werd het nieuwe dc van Spar Holding in Waalwijk in gebruikgenomen. Vanuit deze vestiging bevoorraadt Spar circa 335 supermarktfilialen in Zuid-Nederland. De stellingen in het magazijn zijn afkomstig van Stow, leverancier van opslag- en stellingensystemen. Deelnemers aan Logistiek Live op 10 oktober kunnen dit Spar-dc bezoeken. Tijdens een rondleiding zal logistiek manager Rob Salomé de keuzes toelichten die bij de bouw en inrichting van het dc zijn gemaakt.

Spar beschikt in Nederland over twee distributiecentra. Een in Alkmaar, voor de noordelijke helft van Nederland, en een in het zuiden. Het dc voor de zuidelijke regio stond tot 1 juli 2011 in Zevenbergen en was eigenlijk niet meer geschikt voor de verdere ontwikkelingen binnen het concern. “In 2008 werden er ook de activiteiten ondergebracht van Attent en Meermarkt supermarkten. Daarmee werd het te klein. Door bij te huren, activiteiten als emballage elders onder te brengen en de zaken anders te reorganiseren hebben we ons een tijdlang kunnen redden, maar na zorgvuldige afweging bleek nieuwbouw de beste oplossing te zijn om ons capaciteitsprobleem op te lossen. We kozen als locatie Waalwijk vanwege de ruimte, de afstand tot de te bevoorraden winkelfilialen en de gunstige logistiek ligging”, aldus Salomé.

Warehouse kan verder worden uitgebreid

Voor Spar gold als uitgangspunt dat het nieuwe dc niet te diep en te lang mocht. Salomé “We wilden de afstanden binnen het magazijn zo kort mogelijk houden. Daarom hebben we als het ware twee dc’s rug aan rug onder één dak geplaatst. Beide centra zijn uitgerust met 28 dockshelters. De zuidzijde van het dc is bestemd voor kruidenierswaren, terwijl de de noordzijde is ingericht voor de opslag en het verzamelen van vers en diepvries en de ontvangst van de retouremballage.” De totale oppervlakte van het dc is 23.500 m2, maar Spar kan het warehouse heel gemakkelijk verder uitbreiden. Salomé: “De grond, 10.000 m2, is daarvoor al gereserveerd en bij de bouw en inrichting van het dc is met toekomstige uitbreiding rekening gehouden.”

Optimaal rendement bij het orderverzamelen

De opslagsystemen in het dc zijn afkomstig van de firma Stow. Het gaat voor een groot deel om vaste stellingen met vakken in twee verschillende maten in zowel het diepvriesgedeelte als het gedeelte voor de droge kruidenierswaren. Daarnaast zijn er ook doorrolstellingen geplaatst. “We willen een optimaal rendement behalen bij het orderverzamelen. Daarom zijn snellopers als frisdranken, bier, sappen, chips, toiletpapier en melk zo dicht mogelijk aan de kopzijde van de gangpaden gepositioneerd, bij de uitgaande docks. De slowmovers zijn ondergebracht in doorrolsecties waarboven de bulk is geplaatst. Hierdoor kunnen we 60 procent van onze artikelen in 20 procent van de ruimte onder brengen. Dat is dus erg efficiënt. Bijkomend voordeel is dat op deze wijze tegelijkertijd het first-in-first-out principe wordt toegepast.”

Foutpercentage verlaagd tot 0,1 procent

In het dc van Spar wordt gewerkt met WMS Locus van Centric dat de logistiek operatie aanstuurt. Daarnaast is bij de oplevering van het nieuwe dc overgestapt op voice picking. “Hiermee konden we de kwaliteit van het orderverzamelen verder verbeteren. Ons foutpercentage is nu met ongeveer 0,1 procent erg laag. Sinds de in gebruikname van het nieuwe dc hebben we een enorme efficiencyslag gemaakt en zijn we getransformeerd van een groothandel tot een moderne retailer.”

Op 10 oktober kunnen deelnemers aan Logistiek Live het Spar dc in Waalwijk bezoeken. Logistiek manager Rob Salomé zal de geïnteresseerden rondleiden en een toelichting geven op de keuzes die zijn gemaakt bij de bouw en inrichting van het warehouse.

Reis nu mee naar het dc van Spar in Waalwijk met Logistiek Live 2013!

Logistiek Live bestaat uit bedrijfsbezoeken aan innovatieve, logistieke organisaties. Maar liefst acht busroutes staan dit jaar gepland op donderdag 10 oktober, waaronder een bezoek aan bovenstaand bedrijf. Vooraf spreekt Logistiek Manager van het Jaar Derrien Jansen de deelnemers toe. Lees hier meer over de acht bedrijven en aanmelding van dit unieke evenement. Abonnees op Logistiek Magazine krijgen een fikse korting.

Bekijk hier een video van de succesvolle vorige editie van Logistiek Live in 2012.

Reageer op dit artikel